Rucphen en Namen, een dubbele dosis Wereldbeker dit weekend

Wielersport | De 10e en 11e wedstrijd van de Wereldbeker veldrijden worden zaterdag en zondag gereden, in Rucphen en in Namen. Zonder Wout van Aert die op stage is met zijn ploeg en zonder Mathieu van der Poel die last heeft van zijn knie. Thomas Pidcock en de Belgische veldrijders staan voor een heel open wedstrijd, met veel kanshebbers op de overwinning. Een dubbele dosis spanning dus op Pickx dit weekend!

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Na de eerste overwinning van Wout van Aert in de Wereldbeker dit seizoen, afgelopen zondag in het Italiaanse Val di Sole, in een bijzonder spectaculaire race in de sneeuw, maakt het peloton van veldrijders en veldrijdsters zich op voor een dubbele Wereldbekerdosis, zaterdag in het Nederlandse Rucphen en zondag in Namen. De Belgische kampioen in het veldrijden, na zijn drie op drie, laat deze crossen aan zich voorbijgaan: hij is met zijn ploeg Jumbo-Visma op stage in Spanje. Ook Mathieu van der Poel, nochtans aangekondigd in Rucphen en Namen, moet verstek geven door problemen aan de knie: hij stelt zijn terugkeer in het veld met een week uit. Een mooie kans dus voor renners als Tom Pidcock, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout of Lars Van der Haar om een mooie zege te pakken.

Het dubbele Wereldbekerweekend kent een proef in Nederland, zaterdag in Rucphen, op een van de moeilijkste en spectaculairste parcoursen van het seizoen, en een proef in België, zondag op de Citadel van Namen. In Rucphen kroonden Van der Poel en Alvarado zich in 2020 tot Nederlandse kampioenen.

Zowel bij de heren als de dames keren enkele profs terug die een stage of rustpauze verkozen boven de wedstrijd in Val di Sole: Lars van der Haar, Toon Aerts, Lucinda Brand, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Marianne Vos en Yara Kastelijn zijn dit weekend aan het werk .

De cross van Rucphen, gelegen tussen Roosendaal en Breda en dus dicht bij de grens met België, was lang een wedstrijd van categorie 2, maar werd dit seizoen een Wereldbekercross. Het parcours ligt grotendeels rond een vijver, is 3 kilometer lang en is bezaaid met de gebruikelijke hindernissen, zoals trappen, bruggen, een zandbak, balkjes en de beruchte carrousel.

De Citadel van Namen is zondag het prachtige decor voor de 11e manche van de Wereldbeker, op een parcours dat met het profiel en de herhaling van klimmetjes doet denken aan dat van de Koppenberg. Beide crossen zijn goed met elkaar te vergelijken, want ze beginnen met een lange klim net na de start die de hartslag al meteen de hoogte injaagt. De technische afdalingen kunnen glibberig zijn en vormen met de spectaculaire schuine kanten een uitdaging voor de renners en rensters.

Mathieu Van der Poel won 5 van de laatste 6 edities in Namen. Alleen Van Aert kon hem op de Citadel kloppen in het seizoen 2017/2018. De grootste favorieten lijken Pidcock en Aerts die al aardige resultaten in Namen kunnen voorleggen. Eli Iserbyt kon nog nooit goed presteren bij de elite (een opgave, een forfait en een 31e plek), maar kan in zijn huidige vorm misschien verrassen.

Bij de Dames won Lucinda Brand de laatste 3 edities op de Citadel. Zij zal dus vol vertrouwen haar positie als leidster in het klassement verdedigen. In afwezigheid van Brand, Worst en Alvarado won Fem Van Empel, pas 19 en wereldkampioene bij de U23, afgelopen zondag in Val di Sole. Benieuwd of zij die prestatie kan bevestigen. In het algemene klassement van de Wereldbeker worden de eerste 7 plekken momenteel ingenomen door 7 Nederlandse dames.

Het klassement in de Wereldbeker (Heren)

1.    Eli Iserbyt    307
2.    Toon Aerts    206
3.    Michael Vanthourenhout    203
4.    Quinten Hermans    196
5.    Lars van der Haar (Ned)    175
6.    Corné van Kessel (Ned)    145
7.    Toon Vandebosch    133
8.    Daan Soete    126
9.    Vincent Baestaens    122
10.    Niels Vandeputte    120

Het klassement in de Wereldbeker (Dames)

1.    Lucinda Brand (Ned)    252
2.    Denise Betsema (Ned)    244
3    Puck Pieterse (Ned)    199
4.    Fem van Empel (Ned)    173
5.    Shirin van Anrooij (Ned)    140
6.    Annemarie Worst (Ned)    134
7.    Marianne Vos (Ned)    132
8.    Blanka Kata Vas (Hon)    125
9.    Clara Honsinger (VS)    124
10.   Inge van der Heijden (Ned)    121

Het kalender van de Wereldbeker

10 oktober: Waterloo (USA). Winnaars: Iserbyt (H) / Vos (D)
13 oktober: Fayetteville (USA). Winnaars: Hermans (H) / Brand (D)
17 oktober: Iowa City (USA). Winnaars: Iserbyt (H)/ Vos (D)
24 oktober: Zonhoven. Winnaars: Aerts (H)/ Betsema (D)
31 oktober: Overijse. Winnaars : Iserbyt (H)/Vas (D)
14 november: Tabor (TCH). Winnaars : van der Haar (H)/Brand (D)
21 november: Koksijde. Winnaars : Iserbyt (H)/Worst (D)
28 november: Besançon (FRA). Winnaars : Iserbyt (H)/Brand (D)
05 december: Antwerpen. Afgelast
12 december: Val di Sole (ITA). Winnaars : Van Aert (H)/Van Empel (D)
18 december: Rucphen (NED)
19 december: Namen
26 december: Dendermonde
02 januari: Hulst
16 januari: Flamanville (FRA)
23 januari: Hoogerheide (NED)

Het veldritseizoen is volop aan de gang!

Wereldbeker, tiende manche
Zaterdag 18 december in Rucphen (Ned.), vanaf 13.30 uur, op Pickx+ Sports 1 en Pickx Live.
 
Start dames om 13.40 uur
Start heren om 15.05 uur
 
Wereldbeker, elfde manche
Zondag 19 december in Namen, vanaf 13.15 uur, op Pickx+ Sports 1 en Pickx Live.
 
Start dames om 13.40 uur
Start heren om 15.00 uur

De acht manches van de Superprestige en alle wedstrijden van de Wereldbeker zijn te volgen op Pickx Live en Pickx+ Sports (met uitzondering van de crossen in Val di Sole en Flamanville, exclusief op Pickx+ Sports).

Video : het parcours in Rucphen
Video : het parcours in NamenDe carrousel in Rucphen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top