De Belgische selectie die zondag op het EK veldlopen in Dublin aantrad, werd maandag bij aankomst op Brussels Airport in de bloemetjes gezet. Gery Follens blikte daar namens Belgian Athletics tevreden terug. "De doelstellingen zijn bijna allemaal gehaald", klonk het.
"We zijn heel tevreden over dit EK", aldus Follens. "Het belangrijkste voor ons is dat de doelstellingen als team bijna allemaal gehaald zijn. We hadden vier volwaardige teams in Dublin, en drie daarvan hebben de top zes gehaald: de beloften (zesde, red.) en de elite mannen (vijfde, red.) enerzijds en dan natuurlijk de Mixed Relay, die voor de bronzen kers op de taart zorgde."

Niet alleen over de prestaties in ploegverband was Follens te spreken. "Ook individueel zat het goed met de verrassende vijfde plaatsen van Guillaume Grimard bij de beloften en Michael Somers bij de elite mannen", zegt hij. "De negende plaats van Isaac Kimeli blijft ook een goed resultaat, al hadden we dat wel verwacht."

In het verleden is er wel eens discussie geweest binnen de atletiekwereld over het belang van het veldlopen - een niet-olympische discipline - maar Follens, die ook voorzitter is van de Vlaamse Atletiekliga, hecht er veel waarde aan. "Een EK veldlopen heeft een bepaalde uitstraling, en het is belangrijk voor ons als federatie om te kunnen tonen dat het goed gaat met ons afstandslopen. De mooie resultaten van de cross hopen we mee te nemen naar de piste", besluit hij.