‘Het Scheldepeloton’ is het beste programma van 2021 volgens Humo

Series |

De Ha! van Humo, de prijs die het weekblad uitreikt aan het beste televisieprogramma van het jaar, gaat dit jaar naar de Canvas-documentairereeks ‘Het Scheldepeloton’. De reeks over vijf wielrenners uit de omgeving van Gent die lief en leed delen, volgt een ander sportprogramma op: ‘De Container Cup’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Al sinds 1980 krijgt jaarlijks één televisieprogramma de Ha! van Humo, een titel die gepaard gaat met een trofee en een cheque van 5.000 euro. Tien titels maakten dit jaar kans om ‘De Container Cup’ op te volgen, waaronder ‘Pano’, ‘Winteruur’, ‘F*** you very very much’, ‘De Kemping’, ‘Over De Oceaan’ ‘Durf te vragen’ en ‘Het leven in kleur’, ‘Hi, my Name is Jonny Polonsky’ en ‘Kinderen van de migratie’.

Maar het programma dat volgens Humo het beste is dat dit jaar op de Vlaamse buis te zien was, is ‘Het Scheldepeloton’. In die documentairereeks, die gebaseerd is op het boek ‘De val’ van Matthias M.R. Declercq, volgen we Wouter Weylandt, Iljo Keisse, Dimitri De Fauw, Kurt Hovelijnck en Bert De Backer. Zij klommen samen in de rangen van de wielerwereld terwijl ze zij aan zij langs de Schelde trainden. Allemaal zouden ze mooie momenten en zware tegenslagen kennen, en slechts drie van hen kunnen het vandaag nog navertellen. Zelfs wie eigenlijk niets met wielrennen heeft, houdt het niet droog.

Dat vond ook de redactie van het weekblad Humo en het programma werd deze namiddag bekroond met de Ha! van Humo. De prijs werd in een lege zaal, maar voor de camera’s van Humo, uitgereikt door Guy Mortier, geflankeerd door Hugo Matthysen en Tine Embrechts in de gedaantes van twee jazzmuzikanten. Voice-over Lieven Van Gils en de makers van productiehuis Borgerhoff & Lamberigts kwamen de prijs in ontvangst nemen, renner Iljo Keisse sprak in een videoboodschap zijn dank uit.

‘Het Scheldepeloton’ was ook de keuze van filosoof Ignaas Devisch, zo vertelde die in een filmpje op de site van het blad. “Het was volgens mij niet alleen het beste programma, niet alleen van het afgelopen jaar, maar de afgelopen jaren”, zei hij.

Een eervolle extra vermelding was in de uitreiking weggelegd voor ‘Het leven in kleur’, waarin alledaags racisme pijnlijk belicht en aan de tand gevoeld wordt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top