Standard – Beerschot: kelderkraker onder hoogspanning

Sport |

Standard ontvangt woensdagavond Beerschot voor een belangrijke wedstrijd onderaan het klassement. Twee clubs in (punten)nood, die bovendien elk op hun manier in de clinch liggen met de eigen achterban. Verliezen is dan ook uit den boze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De supporters van Standard toonden zich dit seizoen van hun minst fraaie kant. Nog eens even de feiten op een rij. Op 2 oktober speelden de Rouches op KV Mechelen, na dik een kwartier stonden ze al 3-0 in het krijt. Eerst uitten de meegereisde Luikse fans hun ongenoegen nog op een ludieke manier, door tennisballen op het veld te gooien, maar vlak voor de aftrap van de tweede helft bestormden ze plots het veld en gingen verhaal halen bij de eigen spelers. Hallucinante taferelen waren het.

Enkele weken later was het weer prijs, in een thuiswedstrijd tegen OH Leuven midden oktober gooide een Standardfan een voetzoeker naar de bezoekende doelman Romo, die daarbij gehoorschade opliep. Het bestuur van de Rouches haastte zich nadien om de dader een stadionverbod op te leggen.

En ook op de zeventiende speeldag twee weken geleden liep het weer mis, in de altijd geladen Waalse topper tegen Charleroi. Die moest definitief gestaakt worden nadat Standardfans rookbommen op het veld gooiden en nadien opnieuw het veld bestormden. De club veroordeelde met klem het gedrag van zijn ‘supporters’ en nam maatregelen. Doelman Arnaud Bodart, een van de boegbeelden van dit Standard, toonde echter begrip voor het gedrag van de achterban. "Ze hebben nog veel geduld getoond", vertelde hij doodleuk bij de nabespreking.

De Ultra's zijn alle vertrouwen in het bestuur kwijt en eisen het ontslag van voorzitter Bruno Venanzi. Het maakt dat zowat elke wedstrijd van de Rouches, en zéker de thuiswedstrijden, onder een immense druk plaatsvindt. Met een angst dat het bij een nieuwe nederlaag weer uit de hand kan lopen.

Ploeg(en) met scoringsprobleem

Ook bij Beerschot kennen ze een lastig seizoen. Nadat ze vorig seizoen als promovendus vriend en vijand verrasten met positief voetbal, is het deze campagne kommer en kwel. Dubbel jammer voor de Beerschotfans aangezien ze vorig seizoen amper konden genieten van die goede resultaten - door corona was er zelden publiek toegelaten in de tribunes - en nu geconfronteerd worden met een ploeg die chemie en kwaliteit ontbreekt. Het kostte in september de kop van coach Peter Maes, maar ook onder de nieuwe trainer Javier Torrente blijft scoren een probleem. Net als bij de Rouches trouwens. Beide ploegen die woensdagavond tegenover elkaar staan gelden als twee van de minst productieve leerlingen van de klas in de JPL.

En net als Standard kent Beerschot moeite om zijn altijd rumoerige supporterslegioen in bedwang te houden. Dat leidde al tot spreekkoren tegen de eigen ploeg in het begin van het seizoen, maar recentelijk keert de onvrede van de Kielse Ratten zich tegen de tegenstander en het bestuur. De turbulente derby tegen Antwerp van speeldag 17 was daarin symptomatisch. Een fan gooide een vuurpijl in het Antwerpvak en ook anderen liepen het veld op.

Beerschot nam eerst afstand van die actie, maar wees daarna op het ‘individuele’ karakter van dat incident. Meer nog, het zette zelf de aanval in op de politie, die volgens hen te hardhandig was tussengekomen. Het verdeelt opnieuw heel wat supporters van de club, waarbij de ene het een fout en zwak signaal vindt van het bestuur en de andere oordeelt dat het bestuur weer maar eens te laat de verdediging van de eigen achterban op zich nam.

Standard – Beerschot wordt woensdagavond om diverse redenen een kelderkraker onder hoogspanning. Eentje die met argusogen zal gevolgd worden door supporters, spelers, bestuurders en… politie.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang, inclusief Standard - Beerschot van woensdag 15 december om 21u, dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top