Maak kennis met de spelers voor het nieuwe seizoen van de Proximus ePro League © Eleven

Het nieuwe seizoen van de Proximus ePro League, ons nationaal FIFA-kampioenschap, gaat van start op 15 december. Vandaag is dus het gepaste moment om de reeds bekende gezichten de revue te laten passeren, maar ook om de nieuwe spelers in het circuit te ontdekken.

Maar vooraleer we de verschillende ploegen gaan analyseren, geven we je eerst een interessante statistiek mee, die veel zegt over de bewegingen in het circuit. Van de 18 ploegen die aan de competitie deelnemen, gaat slechts een derde door met dezelfde speler van vorig seizoen. We zullen dus het genoegen hebben om 12 nieuwe esporters te ontdekken in het kampioenschap.

Laten we beginnen met de uittredende kampioen: OH Leuven. De Leuvense club heeft afscheid genomen van E-Onel, nadat hij had besloten een pauze in te lassen in esports. Leuven moest dus een vervanger zoeken en vond die in de persoon van Ward Goethaert. Hij zal dit seizoen de Proximus ePro League ontdekken met de ambitie om minstens de top 8 te bereiken. De jonge speler zal misschien met wat twijfels aan de competitie beginnen, gezien de raad die hij van zijn voorganger had kunnen krijgen.

De verliezend finalist van vorig seizoen, RSC Anderlecht, zet zijn avontuur voort met Zakaria Bentato. Ter info, Bentato bereikte twee keer de finale in drie jaar tijd en is de enige speler in België die deze prestatie heeft geleverd. Wat zijn speelstijl betreft, houdt Zak ervan de bal in de ploeg te houden en van achteruit aanvallende acties op te bouwen. Hoewel deze tactiek hem in sommige wedstrijden parten speelde, met name in de grote finale van het vorige seizoen, stelt ze hem ook in staat het spel heel vaak te controleren.

Club Brugge, de ploeg die het Belgische voetbal al een aantal jaren domineert, doet het niet zo goed op FIFA. Er bestaat geen twijfel over dat Brugge dit seizoen goed zal willen presteren. Voor goede resultaten rekent blauw-zwart op de nieuwe speler Rudi Ekme. Ook hij maakt zijn competitief debuut op het hoogste niveau. Het is een droom voor Rudi om een grote club te vertegenwoordigen en hij zal uiteraard, minstens, de play-offs willen bereiken.

Aan de kust heeft KV Oostende besloten te vertrouwen op Bryan Moeyaert. De ex-topspeler op FIFA is altijd actief is geweest in de esportswereld, hoewel hij de laatste seizoenen wat minder in de spotlights staat. Hij vertegenwoordigde trouwens Anderlecht twee seizoenen geleden, toen hij zich kwalificeerde voor de play-offs door als zevende te eindigen in de reguliere competitie. Gezien zijn ervaring op het competitieve toneel zal hij met veel ambitie aan de aftrap staan. De concurrentie zal rekening moeten houden met hem voor minstens een play-offticket.

De terugkeer van Jason “Ardixa” Devillers

Sint-Truiden heeft ook een wijziging doorgevoerd en afscheid genomen van Zayror, een veelbelovende speler die nooit verder kwam dan de kwartfinales in de ePro League tijdens zijn twee seizoenen bij de Kanaries. De Limburgse club trok een oude bekende aan. Jason De Villers, beter bekend als Ardixa, neemt opnieuw deel aan de competitie. In de eerste editie van de Proximus ePro League had hij de kans gekregen om Sporting Charleroi te vertegenwoordigen. Nadien had hij het competitieve aspect van FIFA achter zich gelaten. Nu is hij dus terug en hij wil bewijzen dat hij virtueel nog steeds op een balletje kan trappen. We mogen ook niet vergeten dat hij lid is geweest van ons nationaal team, de eDevils, en dus veel ervaring heeft.

Niet ver van Sint-Truiden, in de provincie Luik, komen we een club tegen die gepromoveerd is naar eerste klasse. RFC Seraing zal inderdaad voor de eerste keer deelnemen aan de ePro League. De club had zijn intrede in esports reeds voorbereid door vorig seizoen al Kevin Lenglet, ex-speler van KV Oostende, aan te trekken. Kevin, alias Dns, heeft de kans gehad om KVO te vertegenwoordigen tijdens de eerste twee edities van de Proximus ePro League. In zijn eerste seizoen eindigde hij met zijn team op de zevende plaats. Seraing rekent op de ervaring van de speler en hoopt bij zijn eerste deelname een goede indruk te maken.

Sven Roasted, die Eupen de laatste twee jaar vertegenwoordigde, heeft de club verlaten. Uliks neem zijn plek in. Uliks doet nu al vier jaar mee aan competities en streeft altijd naar de eindoverwinning als hij aan een toernooi deelneemt. Zijn eerste doel: het bereiken van de play-offs, nadien is alles mogelijk. En we mogen zeggen dat de speler zijn plek niet gestolen heeft. KAS Eupen organiseerde dit jaar een toernooi om zijn toekomstige vertegenwoordiger te selecteren. Je mag twee keer raden wie het toernooi won… Uliks natuurlijk.

Nieuwkomer Union Saint-Gilloise

De tweede club die dit seizoen naar de eerste divisie is gepromoveerd, Union Saint-Gilloise, heeft Thomas “Optimum” Vidic gekozen als zijn esportsman. Thomas is een van de Belgische FIFA-talenten die nog niet de kans hebben gekregen om hun kunnen te tonen in de Proximus ePro League. Hij mikt op een plaats in de play-offs en heeft alle troeven in handen om het gewenste resultaat te bereiken. Hij hoopt te bewijzen dat in vorige seizoenen andere clubs een beroep hadden kunnen doen op hem.

Bij Standard behoudt Quentin Vande Wattyne het vertrouwen van het management en hij keert terug voor nog een seizoen. Sinds hij met Moeskroen het Belgisch kampioenschap won in de eerste editie van de Proximus ePro League heeft ShadooW het moeilijk gehad in de play-offs en is hij niet altijd succesvol geweest. Hij zal erop gebrand zijn daar dit seizoen verandering in te brengen, vooral nu hij geleidelijk aan goede resultaten begint te boeken op het internationale toneel.

De Buffalo’s van Gent hebben Keanu Newa (EminoMercy) gekozen als vertegenwoordiger in deze nieuwe editie van de ePro League. Hij was vorig seizoen al opgevallen bij de Gentse directie door het toernooi te winnen dat de club had georganiseerd. Keanu is er ook net niet in geslaagd de Pro League eCup te winnen. Hij is een van de veelbelovende jonge spelers in ons land, maar nu hij de kans krijgt om in de Proximus ePro League te spelen, is het aan hem om te laten zien wat hij kan. Gent is een ambitieuze club in het Belgische ecosysteem en het contracteren van Keanu ligt in lijn met de ambities van de organisatie.

Gilles Bernard: de grote favoriet?

Genk heeft enkele van de beste Belgische spelers in zijn rangen, waaronder Gilles Bernard. Hij is al enkele seizoenen één van de beste Belgische spelers, maar hij heeft de ePro League altijd gemeden. Dit jaar wordt zijn eerste deelname en hij start met grote ambities. Hij is een van de favorieten, zo niet dé favoriet voor de eindoverwinning. Die positie zal waarschijnlijk veel druk op zijn schouders leggen, maar hij heeft al aan veel internationale toernooien deelgenomen en zou de druk moeten aankunnen.

Lars Depoorter. Deze naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als je de ePro League al een paar jaar volgt, zou je hem moeten kennen. Twee jaar geleden kreeg hij inderdaad de kans om voor Cercle Brugge te spelen. Dit seizoen rekent Cercle opnieuw op hem. Zal hij het beter doen dan zijn tiende plaats bij zijn vorige deelname? Het antwoord zullen we in de komende maanden samen ontdekken.

In Beerschot zal het niet Jari zijn die het avontuur voortzet, maar wel Rune Gaudaen. Die laatste was lid van de “Club Pro”-ploeg van Beerschot. Door deze connectie kreeg hij de vraag om Beerschot te vertegenwoordigen in het nieuwe Proximus ePro League-seizoen. Dat aanbod kon Rune natuurlijk niet weigeren. Zijn persoonlijke ambitie is om de play-offs te bereiken.

Miran Salim is terug voor een nieuw seizoen bij KV Mechelen. Het wordt zijn derde seizoen bij de club. In de eerste editie van de competitie haalde hij de halve finales als vertegenwoordiger van Club Brugge. Het afgelopen seizoen verliep nogal moeilijk voor hem, maar de komst van het Ultimate Team-speltype dit seizoen zou daar verandering in moeten brengen. Miran is elk seizoen een van de spelers om in de gaten te houden en dat zal dit seizoen niet anders zijn.

Florian Vandamme blijft bij Sporting Charleroi

Sporting Charleroi heeft Florian Vandamme aan boord gehouden. Hij was vorig jaar halve finalist en heeft dus bewezen dat hij goed kan presteren in deze competitie. Gezien zijn vorige resultaten zal hij wel onder druk staan om dat huzarenstukje te herhalen, vooral omdat hij de ambitie heeft om minstens even goed of beter te doen.

Bij Antwerp krijgen we dezelfde naam als altijd: Zimet! Jaar na jaar blijft hij de Great Old vertegenwoordigen. Met een achtbaanrit van prestaties, hij is in staat om een aantal geweldige acties op de mat te brengen en vervolgens een reeks moeilijke wedstrijden te beleven, is meer stabiliteit het doel van de speler voor het komende seizoen. Zimet heeft het profiel van de perfecte uitdager, hij die weinigen heel ver zien eindigen maar die tegen iedereen punten kan pakken en dus kan verrassen.

Kortrijk gaat ook verder met Manse Bogaerts. Hij heeft al twee keer op rij de halve finales gehaald en mikt dit seizoen misschien wel een trapje hoger. Jaar na jaar zien we het niveau van Manse stijgen. Dit seizoen zal zwaar worden, maar hij zou toch goed moeten kunnen presteren.

De laatste deelnemer is niemand minder dan Renzo, een bekende naam in de FIFA-scene bij onze buren in Nederland. Hij is inderdaad de enige niet-Belgische deelnemer aan deze Proximus ePro League. Elk seizoen is er een, en deze keer bevindt hij zich in Zulte Waregem. Vorig seizoen vertegenwoordigde Renzo Vitesse in de eDivisie.

Elk seizoen stijgt het niveau van de Proximus ePro League. Ook dit jaar zal dat het geval zijn, vooral omdat de competitie voor het eerst doorgaat op het speltype Ultimate Team van FIFA 22. Bovendien krijgt de winnaar van de Proximus ePro League een plek in de play-offs van de FIFA eWorld Cup! Het is een ticket dat spelers het hele seizoen zullen begeren.

We zien elkaar op 15 december op het tv-kanaal en YouTubekanaal van Eleven om te genieten van de start van dit seizoen dat vuurwerk belooft!