One day, one goal: Rangerslegende Davie Cooper jongleert zich een weg door de Celticdefensie

Voetbal |

The Old Firm, zoals de traditierijke derby tussen de twee topclubs van Glasgow genoemd wordt, heeft al heel wat heldenverhalen opgeleverd. Zoals in 1979, toen Davie Cooper, speler van de Rangers, een van de meest memorabele doelpunten uit de geschiedenis van het Schotse voetbal wist te maken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In 1979 konden de voetballiefhebbers in Schotland zich op de stadsderby uit Glasgow verlekkeren nog voor de competitie goed en wel op gang getrapt werd. Op 4 augustus van dat jaar stonden de eeuwige rivalen Rangers en Celtic tegenover elkaar in de finale van de Drybrough Cup, een soort voorbereidingstoernooi tussen de acht ploegen (vier uit de eerste divisie, vier uit de tweede divisie) die het seizoen daarvoor de meeste goals maakten.

In het Hampden Park te Glasgow stroomden zo’n 40.000 supporters samen om het toptreffen te zien tussen de twee teams die al sinds 1966 onder elkaar de Schotse landstitel verdeelden. Celtic was dat jaar titelverdediger en hoopte in die finale van de Drybrough Cup al meteen een psychologische tik uit te delen aan de buren van Rangers.

Vernedering voor de Celticdefensie

Tijdens die warme zomerdag liep het scenario echter niet zoals de mannen in het groen en wit voor ogen hadden. Al na 13 minuten keken ze tegen een achterstand na een doelpunt van John MacDonald. Tien minuten later verdubbelde Rangersverdediger Sandy Jardine die voorsprong voor zijn ploeg na een machtige solo. De apotheose volgde in het slotkwartier van de wedstrijd, toen Celtic in de 78ste minuut de 3-0 te slikken kreeg.

Niet zozeer de cijfers op zich, maar de manier waarop zorgde ervoor dat deze topper de geschiedenisboeken in zou gaan. Met de rug naar doel gepositioneerd ontvangt Davie Cooper de bal in de grote rechthoek. De flankaanvaller controleert het leer op de borst en begint vervolgens op zijn dooie gemakje aan een dribbel langs vier verdedigers van Celtic… al jonglerend. Oog in oog met Celticdoelman Peter Lachford blijft hij even kalm om de 3-0 tegen de touwen te prikken. Een totale vernedering voor de regerende landskampioen. Ook al konden ze enkele minuten later het resultaat nog milderen tot 3-1.

De wondergoal van Cooper werd jaren later verkozen tot het mooiste in de geschiedenis van de club. Cooper zou uiteindelijk tot 1989 actief blijven bij de Rangers, waar de linkspoot uitgroeide tot een legende en in totaal drie landstitels en tien nationale bekers won. In 1995 bezweek de voormalige Schotse international (20 caps) aan een hersenbloeding. Hij werd amper 39 jaar oud.Fan van deze rubriek? Check dan zeker enkele van onze vorige episodes:
- One day, one goal: Héctor Carabalí combineert kracht en precisie (maar vooral kracht) (proximus.be)
- One day, one goal: Vivinho stuurt zijn twee belagers twee keer het bos in en scoort (proximus.be)
- One day, one goal: Guillaume Gillet bezorgt Anderlecht het delirium (proximus.be)

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top