Zondag vindt in de Ierse hoofdstad Dublin het EK veldlopen plaats. Isaac Kimeli is er de enige Belg met een waterkansje op een individuele medaille, verder mikken onze landgenoten er vooral op collectief succes. Of Nina Lauwaert en Lisa Rooms aan de start verschijnen, is nog altijd een vraagteken.
Lauwaert en Rooms wonnen hun rechtszaak tegen Belgian Athletics, dat de twee atletes donderdagavond met enige tegenzin aanmeldde voor het EK. De inschrijvingen waren echter al een week gesloten en European Athletics heeft nog niet beslist of het de twee Belgische atletes toelaat. Als ze aan de start verschijnen, is het aan Lauwaert en Rooms om te bewijzen dat ze de top twintig aankunnen, want dat was het selectiecriterium van de Belgische atletiekbond. Verder is Annelies Nijssen, bij de U20, voorlopig de enige vrouwelijke atlete in de selectie. Ook zij mikt op top twintig.

Bij de mannen komt België met een behoorlijk sterke ploeg aan de start. Isaac Kimeli, in 2018 in Tilburg nog goed voor zilver, hoopt stiekem op een medaille. De voorbije weken maakte hij echter nog geen indruk en dus lijkt top tien realistischer. Michael Somers is in de vorm van zijn leven en kan eveneens op top tien mikken. Voor Nikolaï Saké en Pieter-Jan Hannes lijkt top twintig een meer haalbare kaart. De Belgische mannen mikken echter vooral op een medaille in het landenklassement. Dat kan, maar dan zullen ze allemaal sterk voor de dag moeten komen.

Voor de Belgische Mixed Relay-ploeg geldt hetzelfde als voor de mannenploeg: op voorwaarde dat iedereen op topniveau presteert, is een medaille haalbaar. De ploeg bestaat uit Elise Vanderelst, Vanessa Scaunet, Stijn Baeten en Ruben Verheyden. Bij de junioren (Noah Konteh, Mathis Lievens, Wout Louagie, Kobe Van Rie) en beloften mannen (Guillaume Grimard, Marco Vanderpoorten, Ward Leunckens, Arnaud Collard) brengt België telkens vier atleten aan de start, maar daar lijkt eremetaal uitgesloten.