Nina Lauwaert en Lisa Rooms hebben hun zaak tegen Belgian Athletics in verband met de selectie voor het EK veldlopen in Dublin gewonnen. De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel dwingt de atletiekbond nu om de twee te selecteren, ofwel een dwangsom van 10.000 euro per dag te betalen. Dat is te lezen in de beschikking van de rechtbank die vandaag verspreid werd door de advocaten van de atletes.
Belgian Athletics besliste na de selectiewedstrijd in Roeselare om helemaal niemand aan te duiden voor het EK van aanstaande zondag bij de elite vrouwen, "omdat het niveau gewoon niet hoog genoeg is". Nina Lauwaert en Lisa Rooms, de nummers een en twee van de selectiewedstrijd, spanden een zaak in kort geding aan. Die hebben ze nu gewonnen.

De rechtbank is de twee atletes gevolgd. Belgian Athletics moet Lauwaert en Rooms voordragen voor een EK-selectie. Per dag vertraging hangt er de atletiekbond een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd. Er loert wel een stevig praktisch probleem om de hoek: de inschrijvingen zijn vorige donderdag al afgesloten en de Belgische selectie stapt vrijdagmiddag al op het vliegtuig naar Dublin. 

"Het is nu aan de Belgische bond, die deze knoeiboel zelf gecreëerd heeft, om European Athletics te overtuigen om de atletes toch nog van start te laten gaan", lieten de raadslieden van de atletes, van het kantoor WRight Lawyers bv, vandaag weten.