One day, one goal: Manuel Negrete verdient meer dan één vermelding

Voetbal |

Voor velen is Manuel Negrete bekend om zijn spectaculaire doelpunt tijdens het WK van 1986 in Mexico. Het werd door fans over de hele wereld verkozen tot het mooiste doelpunt ooit gescoord in de geschiedenis van het toernooi. Maar Negrete heeft nog wel andere memorabele doelpunten op zijn naam.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Negrete’s sublieme goal tegen tegen Bulgarije, met de linkervoet vanop de rand van het strafschopgebied, maakte de Mexicaan op slag wereldberoemd. Maar voor sommigen is dat doelpunt niet eens zijn mooiste. Kon het dan nog mooier? Zeker wel, zo bewees de speler zelf. Manuel Negrete was een tovenaar met de bal.

Voor zijn andere meesterwerk gaan we terug naar het seizoen 1984-1985 van het Mexicaans voetbalkampioenschap. Negrete speelde toen voor Pumas UNAM, een club uit Mexico-Stad, beter bekend als La Universidad. Het was twee jaar vóór het wereldkampioenschap van 1986 en Negrete had met zijn voetbaltalent nog nooit het wereldnieuws gehaald.

Onwaarschijnlijk, maar toch realiteit

Videogame of werkelijkheid: ware het niet dat de wazige beelden duidelijk uit de jaren 80 dateren, we zouden eraan twijfelen of dit niet uit een FIFA-spelletje komt. De manier waarop Negrete in 1984 tijdens het Mexicaanse kampioenschap tegen Puebla scoorde, is bijna te mooi om voor waarheid te nemen. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet vanop rechts werd door Manuel Negrete ongenadig en met volle snelheid binnengetrapt. Een kansloze Pueblo-doelman kon alleen maar toekijken.

Hij controleerde de voorzet met de borst en lobte vervolgens het leer over een tegenstander die druk kwam zetten. Met een zachte kopbal gaf hij bal wat hoogte, voordat hij met zijn rug naar het doel ging staan en via een ommehaal de bal onwaarschijnlijk hard lijnrecht in de netten knalde. Zelfs de toenmalige commentator had hoorbaar moeite om de actie te volgen.

Zijn beste doelpunt?

Het was met zijn treffer in het WK dat hij later wereldberoemd werd omdat die viel in de meest prestigieuze competitie, maar het doelpunt tegen Puebla is volgens velen beslist zijn mooiste. “Dat is de mooiste goal die ik ooit heb gezien, en het was de enige keer dat ik hem heb gefeliciteerd. Ongelooflijk, wat een doelpunt – de goal op het WK komt nog niet in de buurt van dit doelpunt”, verklaarde Ricardo Ferretti, oud-ploeggenoot en nu coach in Mexico.

Het was een doelpunt dat volgens Ferretti niet toevallig kwam, want in die tijd verlengde hij soms de trainingen met Negrete, Hugo Sanchez en Luis Flores om hun afwerking te oefenen. Dat verklaart alvast veel...

Bekijk hieronder allebei de legendarische doelpunten van Negrete!

Fan van deze reeks? Lees ook over naar Davie Coopers doelpunt in de derby tussen Rangers en Celtic.Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top