De 5 grootste sportflaters van 2021

Sport |

Proximus Pickx blijft terugblikken op de sportieve hoogtepunten van 2021. Vandaag brengen we een beetje ontspanning en humor want we gaan het hebben over de grootste missers van 2021.

Martin Dubravka klopt de bal… in eigen doel

Er zijn flaters die worden gemaakt op regionaal of nationaal niveau, en dan zijn er flaters die gemaakt worden tijdens een van de grootste evenementen op deze planeet. Het was op het EK 2020 van afgelopen juni dat de Slowaakse doelman Martin Dubravka ervoor zorgde dat hij deel werd van deze lijst. Eerst was hij de held van de dag door een strafschop te redden van de Spanjaard Morata, maar daarna scoorde hij een own goal die de hele wereld rondging.

Tijdens een actie waarin hij door zijn verdediging in de steek werd gelaten, probeerde de doelman de bal weg te werken nadat die de lat had geraakt. Maar in plaats daarvan stuurde hij hem per ongeluk met zijn vuist recht in eigen doel. En alsof dat niet genoeg was, volgden er daarna nog vier tegendoelpunten. Wat een dag.

David Jensen en de valse bots

Ook wij Belgen hebben hier en daar wat grappige steken laten vallen. Een goed voorbeeld is David Jensen, de doelman van Westerlo, die op de avond van Sinterklaas een cadeautje had voor zijn tegenstanders van Moeskroen. Toen de wedstrijd bijna tien minuten bezig was, speelde Kouya Mabea een pass terug naar de Deense doelman, die een klein beetje weg stond van zijn doel.

Jensen wil vervolgens de bal doorspelen naar de centrale verdediger, maar verward door een valse bots schiet de doelman hem recht in zijn eigen net. Een kanjer van een fout, maar gelukkig wist Westerlo uiteindelijk toch nog te winnen.

Ook Danny Ward geeft een cadeautje weg

Nee, we hebben niets tegen keepers. Maar ja, als ze een fout maken, leidt dat vaak tot een doelpunt. Dat was het geval voor Danny Ward tijdens de wedstrijd tussen Tsjechië en Wales in groep E van de WK-kwalificatiewedstrijden voor 2022.

Net na de rust, met een stand van 1-1, ging Aaron Ramsey op zoek naar zijn doelman met een vrij routineuze backpass. De doelman wilde de bal controleren met de buitenkant van zijn voet, iets wat coaches al op jonge leeftijd proberen af te leren. Het resultaat? De bal ging over zijn voet en in het doel.

Haris Seferovic mist het onmisbare

Na een klacht van de keepersvakbond gaan we over op de prachtige mislukking van een spits. Haris Seferovic had zijn club een paar weken geleden veel stress kunnen besparen, maar uiteindelijk plaatste Benfica zich ten koste van Barcelona toch nog voor de rest van de Champions League.

Afgelopen november in Camp Nou, met de wedstrijd in de rust en beide teams op weg naar een doelpuntloos gelijkspel, miste de Zwitserse aanvaller de kans om te scoren. Na goed werk van Darwin Nunez, kapte Seferovic op briljante wijze Ter Stegen uit en hoefde hij de bal alleen nog maar in het lege doel te schuiven. Maar de aanvaller miste het doel volledig. Gelukkig liep het toch allemaal goed af voor de Portugese club.

Annemiek van Vleuten denkt aan goud, maar krijgt zilver

Na nog een protest uit de voetbalwereld zochten we maar naar flaters in andere sporten. Zo stuitten we op deze van Annemiek van Vleuten in de wegwedstrijd voor vrouwen op de Olympische Spelen van Tokio afgelopen juli. En het is een beeld dat we gewend zijn te zien in de wielersport.

Terwijl de Oostenrijkse Kiesenhofer de hele dag vooraan reed en de grootste zege uit haar carrière behaalde, finishte van Vleuten voortreffelijk. Zozeer zelfs dat toen ze over de streep kwam, ze haar armen omhoog stak, breed glimlachte en dacht dat ze gewonnen had. Stel je de koude douche voor toen ze besefte dat ze meer dan een minuut na Kiesenhofer was gefinisht...

Ten slotte maken we je graag warm voor een actie die Proximus Pickx samen met Eleven Sports organiseert. Sluit het sportjaar in schoonheid af en neem deel aan onze wedstrijd. Je maakt tot 9 januari kans op een shirt en goodies van jouw favoriete voetbalploeg. Meedoen kan alvast hier.