Downton Abbey, na de serie de film(s)

Series |

Fans van de populaire Britse tv-serie 'Downton Abbey' hoeven niet te wanhopen. Toen de serie over de aristocratische familie Crawley en het reilen en zeilen van hun keukenpersoneel op het statige landgoed in Yorkshire in 2016 werd stopgezet, volgde er later een film met dezelfde cast als in de serie. Die 'Downton Abbey'-film wordt nu zaterdag op Één uitgezonden, maar fans mogen zich nog eens extra in de handen wrijven want volgend jaar komt er ook een vervolgfilm aan. Zijn de 'Downton Abbey'-serie en de films het typische verhaal van het uitmelken van een succes of zijn de makers gewoon nog niet uitverteld? Pickx zoekt het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gigantisch wereldwijd succes

En of dat het op ‘Upstairs, Downstairs’ geïnspireerde ‘Downton Abbey’ een populaire successerie is. Wereldwijd is de serie door meer dan 120 miljoen mensen bekeken, wat het tot een van de meest bekeken televisieseries ter wereld maakt. De reeks heeft bovendien ook heel wat sociale media-records gebroken. Seizoen 5 was bijvoorbeeld goed voor 190 000 tweets, en dat leidde uiteindelijk tot meer dan 24 miljoen tweets over de serie op de sociaalnetwerksite.

Maar ook artistiek was de tv-serie – uiteindelijk werden er zes seizoenen van gedraaid – een succes. ‘Downton Abbey’ won bijvoorbeeld een Golden Globe Award en een Emmy Award voor Beste Miniserie en de dramaserie werd door Guinness World Records erkend als de meest geprezen Engelstalige televisieserie van 2011. Dat succes en die lovende kritieken gooi je uiteraard niet zomaar weg.

Praktische grenzen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de producenten van ‘Downton Abbey’ in 2019 met een heuse speelfilm op de proppen kwamen. Uitvoerend producent Gareth Neame was zich na een paar seizoenen al bewust van de praktische grenzen van de serie. De cast werd duurder en duurder en omdat de acteurs en actrices omwille van het succes van de serie nogal gewild werden, kreeg Neame het alsmaar moeilijker om de cast voor een lange opnameperiode bij elkaar te krijgen.

“Ik dacht gewoon, als we de cast niet meer voor de tv-serie bij elkaar kunnen brengen, dan kunnen we evengoed voor een film gaan”, aldus Neame tegen Forbes. “En het plan om een film te maken, verzachtte de pil voor de fans die er echt om rouwden dat het afgelopen was met de serie waarvan ze zo hielden.”

Succesvolle speelfilm

In de film ‘Downton Abbey’, die zich afspeelt in 1927, een jaar later dan de serie, krijgen Robert en Cora Crawley te horen dat ze hoog bezoek gaan krijgen. Koning George V en koningin Mary hebben de graaf en gravin laten weten dat ze Downton Abbey zullen bezoeken tijdens een koninklijke rondreis door Yorkshire. Maar wanneer de bazige koninklijke entourage arriveert om het huishouden over te nemen, komen de bedienden in opstand. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de Crawleys ook nog te maken met een moordaanslag, een erfenisvete en is er ook een baljurk vermist.

Heel de originele cast was opnieuw present in de film, met enkele nieuwe gezichten. En het elegante kostuumdrama sloeg ook in de bioscopen aan: de film bracht wereldwijd meer dan 194 miljoen dollar op (ongeveer 171 miljoen euro). Een vervolg kon dan ook niet uitblijven.

‘Downton Abbey: A New Era’

Waar de tweede film over gaat, is nog niet bekend. De makers hebben wel al een titel prijsgegeven: ‘Downton Abbey: A New Era’. Normaal gezien keren al de originele hoofrolspelers terug, maar er zullen ook enkele nieuwe personages zijn. Die worden gespeeld door Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye, Dominic West, Laura Haddock en Michael Fox.

En zonder al te veel te willen verklappen, leek het einde van de eerste film te suggereren dat Maggie Smith klaar was met het spelen van haar iconische personage, gravin Violet Dowager. Maar de eerste trailer van 'Downton Abbey: A New Era’ bewijst dat ze wel degelijk opnieuw van de partij zal zijn.

Oorspronkelijk had de film dit jaar bij Kerst in de bioscoop moeten uitkomen. Maar in juli werd de premièredatum verschoven naar 18 maart 2022. ‘Downton’-scenarist Julian Fellowes heeft de film alvast omschreven als "ongegeneerd feelgood".

Ontdek de serie ‘Downton Abbey’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Bekijk de film ‘Downton Abbey’ op zaterdag 11 december om 21u25 op Één of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top