Het parket van Volley Vlaanderen heeft beslist een ambtshalve vordering te starten tegen bondscoach Gert Vande Broek na de getuigenissen over mogelijk psychologisch grensoverschrijdend gedrag bij de nationale vrouwenvolleybalploeg. Dat maakte het Volley-Bondsparket bekend.
"Het Volley-Bondsparket is bevoegd om onder meer elk grensoverschrijdend gedrag binnen de context van Volley Vlaanderen vzw, in volledige onafhankelijkheid, te onderzoeken en desgevallend te vervolgen. Ongeacht of dit binnen of buiten de sportaccommodatie of -infrastructuur werd gepleegd", zo klinkt het in een mededeling. "Het Volley-Bondsparket verricht een onderzoek en er zal na afloop een verslag opgesteld worden. Het verslag kan een beslissing tot seponering dan wel een voorstel tot minnelijke schikking bevatten. Het Volley-Bondsparket kan eveneens oordelen om de vordering onmiddellijk aanhangig te maken bij de bevoegde juridische raad van Volley Vlaanderen vzw."

Drie oud-speelsters van de Yellow Tigers (Freya Aelbrecht, Hélène Rousseaux en Valerie Courtois) getuigden maandagavond in het Canvas-programma 'De prijs van de winnaar' over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek. Die reageerde zelf "geschrokken" op de beschuldigingen en kreeg ook het vertrouwen van de volleybond. Ilka Van de Vyver, huidig aanvoerster van de Tigers, besliste dan weer meteen te stoppen bij de nationale ploeg.

Gisteren raakte bekend dat er een onderzoek komt vanuit de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) gaf topmagistraat Bart Meganck de opdracht de klachten omtrent de werking en coaching van het nationale volleybalteam onder de loep te nemen.