KVC Westerlo lijkt dit seizoen vlot op de titel af te stevenen in 1B. Maar achter de Kempenaars breekt het gevecht los om de eveneens belangrijke tweede plek. Die geeft na het reguliere seizoen recht op een plekje in de barrages en zoals Seraing vorig seizoen al liet zien, kan dat wel eens leiden tot een feestelijke promotie naar 1A.
Momenteel staan Waasland-Beveren, RWDM en SK Deinze broederlijk naast elkaar op de tweede plek. Maar met 'amper' 20 op 42 kan geen een van de drie teams momenteel tevreden zijn over het verloop van de competitie. Extra punten zijn dus welkom om met een goed gevoel de winterstop in te gaan én om de dromen over de tweede plek gaaf te houden. Maar hoe ziet het programma eruit van de drie voornaamste barragekandidaten?

Waasland-Beveren

De Waaslanders zijn dit seizoen vooral buitenshuis degelijk, maar hebben het op de eigen Freethiel bijzonder moeilijk om de fans te plezieren. Met de komst van concurrent SK Deinze, zal het beter moeten. Al schonk de vorige passage van de Oost-Vlaamse gouwgenoten niet al te veel vertrouwen. Op speeldag 2 kwamen de Tigers kurkdroog met 0-2 winnen op de Freethiel. Het begin van de thuismalaise voor de Leeuwen.  Als afsluiter van 2021 trekt Waasland-Beveren ook nog naar Lommel. Geen makkelijke verplaatsing, maar de Noord-Limburgers zitten wat in de knoei. Bovendien bleek Lommel de Waaslanders dit seizoen al wel te liggen (zes op zes).

Speeldag 15: thuis tegen SK Deinze
Speeldag 16: uit bij Lommel SK

RWDM

Net zoals Waasland-Beveren kon RWDM thuis nog niet overtuigen terwijl het buitenshuis allemaal wel behoorlijk liep. Maar RWDM is wel dé ploeg in vorm. De Brusselaars zijn al zes duels ongeslagen en mogen zich de laatste weken ook de vlotst scorende ploeg van de reeks noemen. Desondanks oogt het programma nog bijzonder zwaar. Want allereerst komt leider KVC Westerlo nog op bezoek in het Edmond Machtensstadion waarna er nog een stevige verplaatsing naar Lier volgt. Die twee duels leverden RWDM in de heenronde nul punten op.

Speeldag 15: thuis tegen KVC Westerlo
Speeldag 16: uit bij Lierse Kempenzonen

SK Deinze

Deinze is dit seizoen de ploeg van de gelijke spelen. Acht van de veertien voorgaande matchen eindigden op een draw. Daarnaast verloren de Oost-Vlamingen ook nog wel maar 2x en wonnen ze ook 'maar' 4x. Twee van die zeges kwamen er wel in de voorgangers van de twee wedstrijden die Deinze nog rest: uit bij Waasland-Beveren (0-2) en thuis tegen Moeskroen (3-1). Afwachten of Mertens en co nog genoeg buskruit in de schoenen hebben om dat kunstje nog eens over te doen.

Speeldag 15: uit bij Waasland-Beveren
Speeldag 16: thuis tegen Moeskroen