China heeft de beslissing van vier landen veroordeeld om de Olympische Winterspelen in Peking van februari volgend jaar diplomatiek te boycotten. Ze zullen daarvoor "de prijs betalen", zo stelde Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
Na de Verenigde Staten hebben intussen ook Australië, het Verenigd Koninkrijk en Canada een diplomatieke boycot van de Winterspelen aangekondigd. De landen sturen wel atleten naar de spelen, maar geen ministers en andere vertegenwoordigers van hun regeringen. Belangrijke reden voor de boycot is de slechte behandeling van de Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang.

Wang Wenbin zei dat Peking geen uitnodigingen heeft gestuurd naar de landen in kwestie. "Of hun officiële vertegenwoordigers komen of niet, de Winterspelen in Peking zullen een succes zijn", luidde het. "Sport heeft niks te maken met politiek. De Olympische Spelen zijn een grote bijeenkomst van atleten en sportliefhebbers, geen scène waarop politici een spektakel van zichzelf maken."

De Winterspelen vinden plaats van 4 tot 20 februari, maar door de beperkingen die China oplegt aan buitenlanders in naam van de strijd tegen COVID-19, zullen weinig politici de verplaatsing naar Peking maken. Een uitzondering is de Russische president Vladimir Poetin, die de uitnodiging van zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping heeft aanvaard.