Tom Waes reist naar de mooiste plekjes op zoek naar straffe verhalen bij onze noorderburen

Films | Vanaf 13 december kan je op Eén terug kijken naar een nieuw seizoen van ‘Reizen Waes’. Deze keer trok de televisiemaker naar onze noorderburen, waar hij op zoek gaat naar mooie plekken, intrigerende figuren en straffe verhalen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Naast lompen, kaas, windmolens en tulpen valt er in Nederland best nog wat meer te ontdekken. Van baanbrekende onderzoeken en nutteloze uitvindingen, over illegale kaas en Molukse papeda, tot een fietsfanfare en een echte BN-safari. Tom reist door Nederland met de auto, de botsauto, de powerboat, de skûtje, de parachute en … te voet.

De presentator was naar eigen zeggen verrast door Nederland. “Het is er exotischer dan je denkt. En … Nederlanders zijn heel open. Steek er een halve euro in en ze blijven praten. En ze houden die halve euro natuurlijk (lacht). Het is zo vreemd dat je hetzelfde woordenboek deelt en toch compleet anders bent. Dat levert grappige situaties op, maar zeker ook bewondering. En er zijn echt prachtige plekken te ontdekken en er is heel wat te beleven. Van droogvallen op het wad over waterskiën in het landelijke Oosten tot skutjesilen in de Alde Faenen.”

Van watersnoodslachtoffer tot butlerschool

In zes afleveringen doorkruist ‘Reizen Waes’ Nederland. Eerst trekt hij door de provincies die onder de grote rivieren liggen. Waes en zijn ploeg bezoeken Zeeland en de Oosterscheldekering , waar ze spreken met een van de slachtoffers van de watersnoodramp van 1953. Verder spreekt hij met Emile, uitvinder van nutteloze uitvindingen. In Limburg bezoekt het programma de International Butler Academy. 

In de tweede aflevering reist Tom Waes naar het noorden van Nederland waar hij de Friese taal leert en gaat zeilen in een traditionele zeilboot. Aflevering drie bespreekt Flevoland, een provincie die werd gemaakt door de Nederlanders zelf. Tom gaat langs bij de pioniers van deze nieuwste provincie: de familie Van der Wiel. Grootvader Van der Wiel was een van de eerste superboeren die er een nieuw leven uit de grond stampte.

Van Holland tot Gelderland naar de Achterhoek

In de vierde aflevering bezoekt ‘Reizen Waes Nederland’ de provincies Noord- en Zuid-Holland. Tom bezoekt op zijn manier enkele toeristische trekpleisters. Hij crost met de wereldkampioenen powerboat naar de Kinderdijkmolens en vaart met gids Tommy op een originele boot uit Lampedusa op de grachten van Amsterdam. Maar hij geniet ook van het Westerlicht en Tom gaat op safari: BN-safari in ’t Gooi, waar hij zichzelf overtuigt om toch even aan te bellen bij Linda De Mol

Nadien gaat Tom naar het Oosten van Nederland. Het programma trekt van Gelderland door Overijssel tot in Drenthe. En beginnen doet Tom in de Achterhoek. Hij gaat waterskiën en bezoekt een professor die onderzoek doet naar het kweken van groenten op Mars.

De Waddeneilanden ‘afhoppen’

Tenslotte trekt Tom Waes naar de Waddeneilanden. Op het eiland Texel bezoekt hij een schapenboer die illegale groene kaas maakt. Nadien gaat hij parachutespringen en spot hij midden in de nacht bijzondere vogels. In Vlieland bewaakt hij met het Nederlandse leger Cornfield Range. Dat is een groot stuk natuur en strand waar verschillende landen bommen leren droppen en schietoefeningen doen. Van Terschelling gaat het later nog naar eindbestemming Schiermonnikoog. aar leert hij sliksleeën, een oeroud gebruik dat vroeger de vissers tot bij hun fuiken hielp maar nu een gewone sport is.

Bekijk ‘Reizen Waes Nederland’ vanaf 13 december elke maandag omstreeks 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top