De voormalige woordvoerster van de Britse premier Boris Johnson heeft woensdag haar ontslag aangekondigd. Aanleiding is de video die is uitgelekt waarin zij grapjes maakt over een kerstfeest dat georganiseerd was in Downing Street, wat in strijd was tegen de toen geldende coronaregels.
Het gerucht dat er in de ambtswoning van Johnson op 18 december vorig jaar een kerstfeestje werd georganiseerd, deed al even de ronde. Dinsdagavond verscheen een video die het gerucht enkel maar plausibeler maakte. Op de videobeelden is Johnsons voormalige woordvoerster Allegra Stratton al lachend te zien terwijl ze antwoorden op vragen omtrent een kerstfeestje in volle lockdown lijkt voor te bereiden.

In de video, die zou dateren van 22 december 2020, wordt verwezen naar een feestje dat op vrijdag 18 december zou hebben plaatsgevonden. Dat is dezelfde dag waarover The Daily Mirror eerder schreef dat er een feestje voor de personeelsleden zou zijn georganiseerd. Allegra Stratton, die de regeringswoordvoerster was voor COP26, verontschuldigde zich tegenover de Britten voor haar uitspraken. "Het Britse volk heeft enorme offers gebracht in de strijd tegen COVID-19, ik vrees nu dat mijn woorden een afleiding van die strijd zijn geworden", zei ze in een op televisie uitgezonden verklaring. Zij voegde eraan toe dat zij haar ontslag had aangeboden aan de premier en "deze woorden haar hele leven zou betreuren".

Eerder op de dag was Boris Johnson "woedend" over de vrijgave van de video, kondigde hij een intern onderzoek aan en beloofde hij sancties als zou blijken dat de coronamaatregelen niet waren nageleefd. De 41-jarige Allegra Stratton, een voormalig journaliste, werd een jaar geleden door Downing Street aangeworven om dagelijkse persconferenties te verzorgen. Nadien werd zij regeringswoordvoerster bij de klimaatconferentie en adviseur in Downing Street.