N-VA-Kamerleden Theo Francken en Peter Buysrogge hebben samen met CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert een boek geschreven over de toekomst van het trans-Atlantisch bondgenootschap. Het drietal stelde 'NAVO: Hersendood of Klaar voor de toekomst?' woensdag voor aan collega-politici, academici en pers in de gebouwen van de NAVO in Evere.
Het boek verzamelt bijdragen van dertien experten - onder wie professoren Jonathan Holslag en Alexander Mattelaer maar ook experten als de Brit Jamie Shea - over de toekomst van het trans-Atlantisch bondgenootschap. Het werd woensdag tijdens een lunch in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Evere voorgesteld in aanwezigheid van onder meer minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, N-VA-voorzitter Bart De Wever, en een tiental parlementsleden, vooral van N-VA.

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert leek dus wat de vreemde eend in de bijt. "Ik ben blij om mij eens rechts van u te bevinden", grapte hij van aan de rechterschouder van Theo Francken. Dat de CD&V'er meewerkte aan het boek kwam er op initiatief van die laatste. Bogaert zetelt net als Francken en Buysrogge in de Commissie Defensie van de Kamer, al maakt Bogaert deel uit van de meerderheid terwijl de N-VA federaal in de oppositie zit. CD&V-voorzitter Joachim Coens liet afgelopen weekend alvast weten geen graten te zien in de opmerkelijke samenwerking van zijn partijgenoot. 

Met het boek willen Francken en co. eer betuigen aan de grondleggers van de NAVO, en de principes van het trans-Atlantisch bondgenootschap begrijpbaar maken voor een breder publiek, klonk het.

Tegelijkertijd komt het werkstuk er in een moeilijke periode voor de verdragsorganisatie: de gebeurtenissen van afgelopen zomer en het militaire partnerschap dat de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië sloten zonder medeweten van de EU hebben het vertrouwen tussen de partners geschaad. Bovendien is de geopolitieke situatie, met dreigingen uit onder meer Rusland en China, erg onzeker. "Het potentieel voor escalatie is sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer zo groot geweest", zei De Wever. "Europa moet wakker geschud worden uit de geopolitieke slaap."

Ook België moet volgens de auteurs een tandje bij steken. Twee procent van het bruto binnenlands product investeren in defensie, een vereiste van de NAVO waar amper een handjevol lidstaten aan voldoet, is allicht te hoog gegrepen. "Ik denk niet dat dat kan met de huidige structuur, want het gaat ten koste van andere posten waar ook al geld te kort is", zei Bogaert. Ook volgens Buysrogge is die 2 procent nu waarschijnlijk niet haalbaar, "maar we hebben als land wel een duidelijk groeipad nodig", benadrukte hij. 

Wilmès beaamde dat de NAVO en België "niet op onze lauweren mogen rusten". "We hebben extra geïnvesteerd in Defensie en dat was nodig, maar investeren is ook niet alles. Ik verkies kwaliteit boven kwantiteit, en België doet mee aan heel veel NAVO-missies. Dat moet ook in rekening worden genomen." 'NAVO: Hersendood of klaar voor de toekomst' wordt uitgegeven door Doorbraak en telt 480 pagina's.