"Wie leidt de Waalse regering?". Die vraag heeft PVDA-fractieleider Germain Mugemangango woensdag tijdens het vragenuurtje in het Waalse parlement opgeworpen. De vraag kan volgens hem gesteld worden nu een ontwerpdecreet van de MR- minister van Begroting Jean-Luc Crucke voor een meer rechtvaardige belasting wordt ingetrokken nadat die klaarblijkelijk werd teruggefloten door zijn eigen partij.
Minister-president Elio Di Rupo bevestigde dat het ontwerpdecreet is terugverwezen op vraag van MR-viceminister-president Willy Borsus "vanwege problemen die op het laatste moment zijn opgedoken waarover hij wil praten in de regering". "Zoals gewenst zullen we de situatie dus donderdag bespreken tijdens de bijeenkomst van de regering", voegde de socialistische regeringsleider toe.

Maandag had Crucke zelf in de begrotingscommissie al toegegeven dat zijn ontwerpdecreet in de koelkast was geplaatst. "Het is een mislukking", zo erkende hij op bittere toon, om er aan toe te voegen "dat hij op het geschikte moment de conclusies zal trekken". Het deed geruchten over een ontslag ontstaan. Verdere commentaar van zijn kabinet kwam er niet. 

Vervolgens werd duidelijk dat zijn eigen liberale fractie sterk voorbehoud had aangetekend bij een tekst die werd aanzien als juridisch wankel en veel te belastend voor de middenklasse. Uit goede bron kon vernomen worden dat er zondag overleg had plaatsgevonden onder liberale parlementsleden. Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez zou gevraagd zijn om tussenbeide te komen, waarna de tekst uiteindelijk naar het achterplan werd verwezen.

Regeringspartners PS en Ecolo hebben Crucke hun steun betuigd, maar het is onduidelijk wat de liberalen gaan doen. Voor vrijdagmiddag is alvast een nieuwe zitting van de begrotingscommissie belegd.