'The Fellowship of the Ring’ bestaat 20 jaar, maar deze details had je misschien nog niet opgemerkt

Films |

Twintig jaar geleden verscheen in de cinemazalen het eerste deel van een trilogie die nog steeds gezien wordt als een van de grootste verwezenlijkingen ooit in de filmgeschiedenis. ‘The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’ van Peter Jackson was episch en maakte de torenhoge ambities waar. Net als de boeken waarop de films gebaseerd zijn, zitten ze tjokvol details die van Midden-Aarde een levende plek maken. Deze details zijn je bij de eerste keer kijken vast niet opgevallen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Boromir

De films van Peter Jackson hebben beduidend minder personages en nevenavonturen dan de boeken van J.R.R. Tolkien. Het verhaal moest namelijk in een film passen. Maar de film bevat daarnaast ook enkele details die niet in de boeken te vinden zijn. Na (spoilers!) de dood van Boromor (Sean Bean) draagt Aragorn (Viggo Mortensen) voor de rest van de trilogie de lederen armbescherming van zijn gevallen broeder. Het is een symbolisch eerbetoon van het personage dat blijkbaar op de set is bedacht door Mortensen.

In de scène waarin Boromir met pijlen wordt neergeschoten, kunnen we nog eens lof richten tot Mortensen. De Uruk-hai Lurk gooit een dolk in de richting van Aragorn, die met zijn zwaard het projectiel in één beweging afwendt. Het gebeurt in een flits, en volgens Jackson voerde de acteur de levensgevaarlijke stunt echt uit. “Het was een echt mes en hij wendde het echt af met zijn zwaard. En hij deed het in de eerste take.”

De Hobbit

Het eerste boek van Tolkien dat de wereld van Midden-Aarde verkent, was ‘The Hobbit’. Intussen is ook dat verhaal tot een trilogie voor het grote doek herwerkt, maar toen de eerste ‘Lord of the Rings’-film in de zalen kwam, was daar nog geen sprake van. Jackson besloot wel enkele easter eggs te verstoppen voor de oplettende fans die dat boek gelezen hadden.

Zo duiken de stenen trollen op in de achtergrond die Bilbo proberen op te eten, maar versteend geraken door de opkomende zon. Samwise verwijst ernaar als "Bilbo's trollen", wie het verhaal van 'The Hobbit' niet kent, denkt er waarschijnlijk geen twee keer over na. In de mijnen van Moria kan het stoffelijk overschot gezien worden van Ori en Balin, twee dwergen die Bilbo vergezelden op zijn reis. En verschillende tussentitels uit ‘The Hobbit’ worden als dialoog gebruikt in de ‘Lord of the Rings’-films, zoals “I am not at home” en “riddles in the dark”.

Attributen

De personages in ‘The Lord of the Rings’ hechten veel belang aan hun (al dan niet magische) wapens. Zo krijgen Narsil, het gebroken zwaard van Sauron en Sting, het kleine zwaard van Frodo een duidelijke naam en rol in het verhaal. Hadhafang is een naam die je misschien nog niet hebt gehoord. In de proloog voor de eerste film zien we de elf Elrond met dat zwaard vechten tegen het leger van Sauron. Later in de film zien we zijn dochter Arwen met hetzelfde zwaard, al wordt daar nooit speficiek gewag van gemaakt. Arwen heeft het erfstuk dus van haar vader gekregen, ook een detail dat niet in het boek stond.

Een ander iconisch wapen is de magische staf van Gandalf, die in het begin van de eerste film nog vooral dienst doet als wandelstok voor de oude tovenaar. Die lust al eens een pijp, en die past toevallig perfect tussen de kronkelende takken die de bovenkant van de staf maken. Wanneer Saruman de staf afneemt, refereert hij zelfs aan Gandalfs liefde voor rookwaren.

De cameo's

Net zoals Alfred Hitchcock of M. Night Shyamalan maakt Peter Jackson graag een kleine cameo op de achtergrond van zijn films. Hij deed het in zijn debuut ‘Bad Taste’, in ‘Dead Alive’, ‘Heavenly Creatures’ en ‘The Frighteners’. In elk van de drie ‘Lord of the Rings’-films is hij ook te spotten door wie goed zoekt.

In de eerste zit hij net buiten de Prancing Pony Inn op een grote wortel te kauwen. In de tweede is hij een soldaat in het leger van Rohan en in de derde een zeeman die per ongeluk wordt neergeschoten door Legolas. In de films zien we trouwens ook meermaals zijn twee kinderen opduiken, eens als jonge hobbits, dan eens als vluchtelingen in Helm’s Deep en laatst als bewoners van het belegerde Minas Tirith.



De ‘Lord of the Rings’-trilogie is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Ontdek de ‘Lord of the Rings’-trilogie nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top