De voorbije dagen is het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames licht gedaald. Het gaat om een daling van respectievelijk 4 en 5 procent. Dat meldt viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano maandag. Hij noemt de cijfers "voorzichtig hoopgevend".
Momenteel zijn er dagelijks gemiddeld 300 ziekenhuisopnames per dag, terwijl dat er vorige week nog 316 waren, verklaart Van Gucht. Op de afdeling intensieve zorgen liggen momenteel 816 coronapatiënten, terwijl dat dat er vorige donderdag nog 821 waren.

Dat de cijfers stilaan dalen, is niet opmerkelijk. "Dat moest gebeuren. Het zijn de eerste effecten van een reeks maatregelen", aldus de viroloog. Hij hoopt dat de cijfers zullen blijven dalen, zeker omdat de maatregelen die het Overlegcomité vrijdag nam nog geen effect kunnen hebben. Dat zal pas binnen enkele weken volgen. "De nieuwe maatregelen kunnen ervoor zorgen dat de curve nog sneller naar beneden gaat", stelt Van Gucht nog.

Dat is volgens hem nodig om de druk om de ziekenhuizen te verminderen. "816 COVID-patiënten op intensieve zorg is veel te veel. Het zorgpersoneel moet meer ademruimte krijgen", zegt hij. Hij hoop dat de piek van het aantal patiënten op intensieve zorgen achter de rug is.

Van Gucht wijst er nog op dat de daling zich momenteel enkel nog maar voordoet in Vlaanderen en de provincie Luik. In Brussel en in de meeste Waalse provincies stijgen de cijfers nog.