Tijdens zijn eerste buitenlandse reis in maanden heeft Vladimir Poetin zich in India uitgesproken voor meer militaire samenwerking tussen beide landen. Volgens staatsbureau Tass zei de Russische president maandag in New Delhi dat de betrekkingen zowel op internationaal als op militair niveau moeten worden uitgebreid.
De twee landen kwamen onder meer overeen om meer dan 600.000 Russische KA-203 aanvalsgeweren te produceren in een Indiase fabriek, als een soort joint-venture tussen twee landen. Het totale kostenplaatje van de deal bedraagt zowat 587 miljoen euro. Ook een bestaande samenwerking op militair-technologisch vlak werd voor tien jaar verlengd. 

India - bekend als "de grootste apotheek ter wereld" - produceert ook het Russische coronavaccin Spoetnik V. In de toekomst wil het ook Spoetnik Light gaan produceren, het kleinere broertje van het oorspronkelijke vaccin. 

De Indiase premier Narendra Modi zei tijdens de ontmoeting met Poetin dat de wereld de afgelopen twee decennia fundamentele veranderingen heeft doorgemaakt, net zoals verschuivingen in de geopolitieke evenwichten. "Maar de vriendschap tussen India en Rusland is constant gebleven", klonk het. Poetin zelf noemde India een betrouwbare bondgenoot, een bevriende natie en een grote mogendheid. 

Het bezoek van Poetin komt op een moment dat India luchtverdedigingsrakketen van Russische makelij in ontvangst neemt, een deal die tot sancties van de VS kan leiden. Indiase diplomaten hebben maandag bevestigd dat er intussen gestart is met de levering. 

India en Rusland hebben al sinds de Koude Oorlog goede banden met elkaar, vooral wat betreft wapenhandel. De relatie tussen beide landen is tegenwoordig echter wat complexer, aangezien India lid is van de zogenaamde "Quad", een bondgenootschap tegen China onder leiding van de VS.