De Nederlandse aftredende regering wil het omstreden 2G-voorstel pas volgend jaar bespreken met het parlement. Dat schrijft de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Normaal gezien zou de Kamer er zich deze week over buigen.
Binnen het 2G-systeem (genezen of gevaccineerd) zouden alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben tot evenementen en een deel van de horecagelegenheden. Nu volstaat hiervoor ook een negatieve test.

Het voorstel stuitte in de Tweede Kamer op veel verzet. Toch vindt de regering het nog altijd een goed idee om 2G mogelijk te maken, maar gezien de hoge besmettingscijfers en de verspreiding van de omikronvariant denkt het niet "dat er op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren waar sprake is van een omgeving met een hoog risico op basis van 2G te kunnen openen". De Jonge erkent in zijn brief ook dat de steun van de Kamer "op dit moment nog onvoldoende zeker is".

De Kamer zou deze week ook voorstellen van de regering bespreken om de coronapas ook mogelijk te maken op de werkvloer en in het onderwijs. De Jonge stelt nu voor om deze voorstellen samen met het 2G-beleid te bespreken in januari.