John "Music" Miles is overleden: waarom deze zanger meer dan ooit "Mr. Music" is

Muziek | De Britse muzikant en componist John Miles is op 72-jarige leeftijd overleden in zijn thuisstad Newcastle na een korte maar ernstige ziekte. Dat meldt zijn familie op Facebook. Miles zal voor eeuwig verbonden blijven met zijn wereldhit 'Music (was my first love)', maar hij was ook een begenadigd muzikant die veelvuldig optrad met covers van beroemde nummers en wereldartiesten vergezelde op hun tournees. Proximus Pickx toont je enkele hoogtepunten van deze veelzijdige artiest.

Door Bego

Deel dit nieuws

Muziek was niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk de eerste liefde van deze Britse zanger, die werd geboren als John Errington in de Engelse industriestad Jarrow. Terwijl Miles nog in de middelbare school zat, leerde hij piano en gitaar spelen en trad hij op met The Influence, een semiprofessioneel bandje. Na amper twee jaar viel de groep uit elkaar en begon hij een solocarrière. Het echte succes begon pas nadat hij in het begin van de jaren 1970 een platencontract tekende bij Decca. Bij dat Britse muzieklabel kreeg hij de kans om samen te werken met Alan Parsons, bekend van The Alan Parsons Project ('Old and wise', 'Eye in the Sky').

Samen met Parsons nam Miles in de Abby Road Studios de plaat 'Rebel' op, waarvan 'Music' het meest prominente nummer was. Miles schreef het nummer tijdens een verblijf in Leeds en componeerde er een opvallende melodie bij. Opvallend, want een groot deel van het nummer is geschreven in de ongebruikelijke 7/8-maat. De uiteindelijke compositie duurde vijf minuten en werd in het Verenigd Koninkrijk meteen een hit. Alan Parsons zou later in het magazine Progressive World verklaren dat dit nummer één van zijn favoriete producties is. "Dit is een mijlpaal in de populaire muziek", aldus de producer.

Samenwerkingen

Na 'Music' schitterde de muzikale ster van John Miles niet meer zo hard als voorheen. De singles 'Highfly' uit 1975 en 'Slow Down' uit 1976 kenden minder succes in zijn thuisland en daarop besloot de Brit om samen te werken met andere gerenommeerde artiesten van die tijd. Zo werkte hij samen met zijn voormalige producer Alan Parsons (foto rechts) aan 'Gaudi', het laatste studioalbum van The Alan Parsons Project. Hij is onder meer te horen als leadzanger in 'La Sagrada Familia', een nummer dat vernoemd is naar de beroemde kathedraal in Barcelona.

Ook was John Miles sinds 1987 de vaste gitarist van Tina Turner en ging hij op tournee met onder anderen Joe Cocker en Stevie Wonder. Verder deelde hij ook het podium met onder meer Andrea Bocelli, Anastacia, Milow en Ronan Keating. 

Night of the Proms

In 1985 werkte John Miles samen met de organisatoren van Night of the Proms voor de eerste editie van het muziekfestival. Sindsdien is 'Music' uitgegroeid tot een hymne op elke editie. De Britse muzikant was ongeveer op elke editie sinds het begin aanwezig, met uitzondering van de twee jaren toen hij op wereldtournee met Tina Turner was. 

Het nieuws van zijn overlijden sloeg dan ook in als een bom bij de organisatoren van Night of the Proms. "Night of the Proms en jij, dat was een 'match made in heaven'. Je was er bijna elk jaar bij, en elk jaar opnieuw weer die zelfde liefde en warmte die je ons gaf. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar toch gaan we voor altijd hetzelfde geluk voelen als we de noten van 'Music' horen", schreven de organisatoren op Facebook.

Als eerbetoon aan John Miles heeft het festival een van zijn mooiste covers gebruikt, 'My Way'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top