De revolutionaire technieken achter ‘The Curious Case of Benjamin Button’
‘The Curious Case of Benjamin Button’ kwam dertien jaar geleden in de zalen en de techniek erachter is nog steeds een huzarenstukje. David Fincher was de juiste man op de juiste plaats om het verhaal te verfilmen, onder andere door de technologische uitdagingen van de omgekeerde veroudering van het hoofdpersonage.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Benjamin Button zag eerst het levenslicht in 1922, in een kortverhaal van F. Scott Fitzgerald, die uiteraard vooral bekend is als de auteur van ‘The Great Gatsby’. Terwijl die laatste roman doorheen de decennia verschillende keren verfilmd werd, bleek het toen onmogelijk om ‘The Curious Case of Benjamin Button’ naar het witte doek te brengen. Het hoofdpersonage wordt namelijk geboren in het lichaam van een stokoude man en sterft uiteindelijk als pasgeboren baby. De techniek om dat in beeld te brengen, bestond gewoonweg niet.
In 2008 kwam dan toch een filmadaptatie van het verhaal in de zalen. De hoofdrol was voor Brad Pitt, de regie van David Fincher. Die twee hadden al samengewerkt voor films als ‘Seven’ en ‘Fight Club’ en voelden elkaar dus perfect aan. Fincher was om meerdere redenen de ideale man om het verhaal te verfilmen, een belangrijke was zijn bedrevenheid met CGI, computereffecten.
Wie CGI in Hollywood zegt, denkt meteen aan spektakelfilms à la Michael Bay (‘Transformers’, ‘Armageddon’). Vaak wordt vergeten dat drama- en thrillerfilmmaker Fincher een meester is in het gebruik van computerbeelden in combinatie met echte beelden. Praktische effecten komen in zijn films bijna niet voor, en toch heb je nooit het gevoel dat een beeld onrealistisch is, in tegenstelling tot het werk van de Michael Bays van deze wereld.
Onopvallend
In Finchers film ‘The Social Network’ zitten meer shots met computereffecten dan in de film ‘Godzilla’ uit 2014. Als je die zin even opnieuw wil lezen of uit ongeloof in je ogen wil wrijven, doe gerust. In de film ‘Zodiac’ zijn zowat alle buitenscènes eigenlijk binnen in een studio gefilmd. In ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ is elke druppel bloed achteraf toegevoegd met een computer. Maar niemand zou dat raden als ze naar de films van Fincher kijken.
Met dat alles willen we zeggen dat David Fincher een meester is in het onopvallende gebruik van CGI en digitale effecten. Hij leerde ermee werken toen hij voor de legendarische effectenstudio ILM werkte aan blockbusters als ‘Return of the Jedi’ en werd een pionier in het gebruik van effecten met zijn eigen films.
Dat brengt ons bij ‘The Curious Case of Benjamin Button’. Toen de film halfweg de nillies geproduceerd werd, was motion capture, waarbij enkele punten op het gezicht en het lichaam van een acteur getraceerd worden, al een welbekende techniek. Maar het resultaat was altijd wat stijfjes en onnatuurlijk, en dat was voor Fincher niet acceptabel. Het personage van Brad Pitt moest een kleuter met het uiterlijk van een tachtigjarige worden en omgekeerd ook een bejaarde met de uitstraling van een pasgeborene. Als die effecten niet feilloos waren, zou de film lachwekkend worden.

Betoverend
Fincher zocht hulp bij Steve Perlman, toen met zijn bedrijf Reardon een revolutionair van de motion capture-techniek. In plaats van enkele puntjes aan te brengen op het gezicht van een acteur en die te traceren, kon hij de acteur bedekken in een soort reflecterend poeder, waardoor de digitale camera’s geen tientallen, maar duizenden punten konden traceren. Fincher paste de techniek toe en maakte zo de meest gedetailleerde motion capture-scènes die ooit in de cinema gezien waren.
Dat staaltje filmtechniek werd bekroond met drie Oscars, die voor de beste visuele effecten, de beste art direction en de beste make-up. Daarnaast werd de film genomineerd in nog eens tien andere categorieën, waaronder beste film, beste regisseur, beste hoofdrolspeler (Brad Pitt) en beste actrice in een bijrol (Taraji P. Henson). In de recensie in The New York Times stond geschreven: “Fincher heeft een delicate dimensie en sierlijkheid toegevoegd aan het digitale filmmaken. De film heeft veel te danken aan voorgangers als ‘Minority Report’, ‘The Lord of the Rings’ en ‘Forrest Gump’, maar is net door de subtiliteit het meest betoverende voorbeeld van een combinatie van digitale en echte beelden.”
Ontdek 'The Curious Case of Benjamin Button' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Meest gelezen
-
1
Entertainment
Wim Lybaert vaart een jaar op zee
-
2
Films
Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
-
3
Series
Vijf volwassen animatieseries voor de ideale lazy sunday
-
4
Films
Anna Kendricks ‘Cups’: een toevallige wereldhit
-
5
Films
Haal de detective in jezelf naar boven met deze series
Lees meer over Films
-
Wim Lybaert vaart een jaar op zee
“Al sinds ik klein was, had ik nogal een redelijke fascinatie voor de zee. En nu wil ik eens weten wat dat wil zeggen, visser zijn … Op mijn 54ste mee mogen op een vissersboot is eigenlijk een grote droom die uitkomt”
-
'Rebound': het verhaal van Sebastien Bellin, van overlever van aanslagen tot Iron Man
Veerkracht kent geen grenzen. Kijk maar naar Sebastien Bellin. De ex-basketprof raakte zwaargewond aan zijn benen tijdens de terreuraanslag van 22 maart 2016 in Brussels Airport maar hij vocht terug en nam vorig jaar met succes deel aan de Iron Man triatlon in Hawaï. De documentaire ‘Rebound’, morgen te zien op Canvas, volgt zijn verhaal, van de aanslagen tot in Hawaï.
-
Haal de detective in jezelf naar boven met deze series
Altijd al gedroomd van een carrière als detective? Deze series geven je de kans om je even in te leven in mensen die de gekste mysteries kunnen oplossen.
-
Vijf volwassen animatieseries voor de ideale lazy sunday
Een uur minder slaap door het zomeruur en slecht weer voorspeld, het lijkt geen geweldige zondag te worden. Dan maar lekker in bed of in de zetel blijven hangen en genieten van enkele komische animatieseries voor volwassen, de ultieme guilty pleasure! Pickx selecteerde vijf must see series of films.
-
Anna Kendricks ‘Cups’: een toevallige wereldhit
Negen jaar geleden was de Amerikaanse actrice Anna Kendrick even trending op sociale media. Ze had toen net een a-capellaversie van het nummer ‘Will You Miss Me When I’m Gone’’ uitgebracht en die versie kon heel wat mensen bekoren. Het nummer, dat de titel ‘Cups’ meekreeg, was ontstaan naar aanleiding van de film ‘Pitch Perfect’ maar is eigenlijk per toeval ontstaan.
-
Oscarwinnende docu ‘Navalny’ (Canvas): het lot van Poetins grootste tegenstander
Canvas zendt vanavond de documentaire ‘Navalny’ uit, over de Russische oppositieleider die vergiftigd werd. Het werk van regisseur Daniel Roher won bij de jongste Oscaruitreiking de prijs voor ‘beste documentaire’. Pickx frist je geheugen op met een beknopte samenvatting van het tragische lot van Aleksej Navalny, de luis in de pels van Poetin.
-
Regisseur Bouli Lanners wordt ereburger van Luik
Regisseur/acteur Bouli Lanners is zaterdagmiddag door burgemeester Willy Demeyer benoemd tot ereburger van de stad Luik. Dat gebeurde het stadhuis van de "Cité Ardente".
-
Welke acteurs maakten net als Brendan Fraser een comeback?
-
Deze vijf series kunnen jouw lenteavonden opvrolijken
Hoera! De lente is opnieuw in het land en dat hebben ook de streamingdiensten geweten. De komende dagen en weken zijn er via die diensten immers tal van nieuwe series te zien die een frisse zullen doen waaien doorheen jouw tv-avonden.
-
Wanneer de jeugd het overneemt: ‘The Outsiders’ en andere films over tienerrebellie
Veertig jaar geleden, in 1983, kwam ‘The Outsiders’ uit. Een cultfilm van topregisseur Francis Ford Coppola die verschillende jonge talenten lanceerde. Onder hen Tom Cruise, Matt Dillon, Emilio Estevez, Rob Lowe en Diane Lane. Voor wie de thematiek van opstandige tieners genegen is, kunnen we jou ook deze titels nog aanraden.
-
Geniet op deze Griekse feestdag van ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie op Netflix
Deze zaterdag, 25 maart, vieren de Grieken hun nationale feestdag. Ter gelegenheid daarvan presenteert Pickx ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie die op Netflix te zien is.
-
De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix
Seizoen 4 van 'You' is nog maar net afgelopen op Netflix en de geruchten vliegen ons al rond de oren over welke nieuwe en gekke verhalen de hitserie voor ons in petto heeft in een volgend seizoen. Dat vijfde seizoen zou volgens Penn Badgley wel eens het laatste kunnen zijn, dus zet Pickx de grootste geheimen van de afgelopen seizoenen nog eens op een rij.
-
Iraanse reeks "The Actor" bekroond met Grote Prijs op Séries Mania in Rijsel
Op het seriefestival Séries Mania in Rijsel is de Grote Prijs naar de Iraanse reeks "The Actor" gegaan. Voor het eerst was een Iraanse reeks geselecteerd in de internationale competitie, en "The Actor" viel meteen in de smaak bij de jury. Die jury werd voorgezeten door de Amerikaanse producente Lisa Joy, medebedenker van "Westworld".
-
‘Ted Lasso’, van het ongewone begin tot het geplande einde
Het derde seizoen van ‘Ted Lasso’, de komische serie over een American footballcoach die een voetbalploeg in de Engelse Premier League traint, komt nu wekelijks uit. De eindeloos charmante en hartverwarmende serie met Jason Sudeikis in de titelrol viel in totaal al elf keer in de prijzen op de Emmy Awards. We nemen je mee achter de schermen van de reeks en diepen wat feiten op die je misschien nog niet wist over ‘Ted Lasso’.
-
‘The Big Bang Theory’-ster Jim Parsons wordt vijftig: terugblik op zijn glansrollen
Vandaag blaast Jim Parsons, Sheldon Cooper in de Amerikaanse sitcom ‘The Big Bang Theory’, vijftig kaarsjes uit. Pickx blikt voor de gelegenheid terug op de beste rollen van de viervoudige Emmy-laureaat.
-
‘Condor’ en de terugkeer van de 70s thriller
De tijd is meer dan rijp voor thrillers over grote complotten en corrupte overheden, een onderwerp dat vooral in de jaren 70 erg populair was in de cinemazalen. Maar tegenwoordig zijn die verhalen niet zozeer in filmvorm te vinden, maar wel op het kleine scherm. Dat bewijst ook de serie ‘Condor’, die vanaf 23 maart te zien is op Pickx+ en te vinden is in de op aanvraag-catalogus van Pickx Mix.
-
Vijf redenen waarom ‘RRR’ een must-see is
‘RRR’ van regisseur S.S. Rajamouli verscheen in maart 2022 en werd aangeprezen als een van de grootste Indiase kaskraker ooit. Een jaar later geniet de film nog eens van de spotlights na de Oscar voor Best Original Song. Pickx geeft vijf redenen waarom deze film een must-see is.
-
Wist jij dit al over ‘Isle of Dogs’ (2018)?
Vijf jaar geleden konden we met z’n allen naar ‘Isle of Dogs’ van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson. Ter gelegenheid van deze verjaardag somt Pickx enkele leuke weetjes op over deze prachtige stop-motionfilm.
-
Veerle Baetens speelt sterk in aangrijpend Frans boerendrama ‘Au nom de la terre’
Ontevreden boeren zorgden zowel in Nederland als in ons land voor acties tegen het stikstofplan maar het stikstofbeleid deed ook bijna de Vlaamse regering tuimelen. Een beter moment om naar ‘Au nom de la terre’ te kijken, dat door Canvas morgenavond wordt uitgezonden, is er bijgevolg niet. De film, met Vlaanderens populairste actrice Veerle Baetens in de hoofdrol, zoomt in op een Noord-Frans landbouwersechtpaar dat door de industrialisering de schulden opstapelt.
-
Bewonder het oeuvre van housepionier Laurent Garnier in 'Off the Record'
Het is bijna een titanenwerk om de geschiedenis van elektronische dansmuziek samen te vatten in een documentaire van anderhalf uur. De makers van 'Laurent Garnier: Off the Record' proberen deze geschiedenis te verweven met het levensverhaal van één van de pioniers van het genre: Laurent Garnier. Donderdagavond kan je op Canvas kijken naar een documentaire over de pioniersjaren en opkomst van de Franse techno-dj.