Het iconische 'My Heart Will Go On' was er bijna niet geweest

24 jaar geleden werd één van de bekendste nummers van onze tijd uitgebracht en tot op de dag van vandaag is het nog steeds een vaak gebruikte en tikkeltje melige openingsdans: ‘My Heart Will Go On’ van Céline Dion. Het nummer was een single op haar vijfde studioalbum en de soundtrack van de film ‘Titanic’. Maar kende je het verhaal achter het liefdeslied al?

Het gebeurt niet vaak dat een soundtrack net zo’n cultstatus krijgt als de film waarvoor hij gecomponeerd is, maar Céline Dion kreeg het met ‘My Heart Will Go On’ voor elkaar. Ondanks een carrière boordevol hits, blijft dat nog steeds haar meest succesvolle nummer. En dat is niet zo gek, want enerzijds was het de soundtrack van een van de meeste epische en tragische liefdesverhalen die de cinema ooit gezien heeft en anderzijds is het op zichzelf ook een erg krachtig nummer.

De melodie is vanaf de eerste noten direct herkenbaar, de tekst kent iedere luisteraar al uit het hoofd, en het hele nummer wordt gezongen door een van de grootste diva's ter wereld. Geweldig allemaal, maar eigenlijk was 'My Heart Will Go On' er bijna niet geweest.

"Klonk als magie"

Toen James Cameron een beroep deed op James Horner om de muziek voor ‘Titanic’ te componeren, besloot hij alleen opdracht te geven voor een instrumentale partituur. De producers vonden dat een zangeres te duur zou zijn en het budget voor de film was al enorm. James Horner componeerde de volledige soundtrack voor de film, inclusief het nummer ‘The Portrait’, dat bedoeld was als begeleiding bij de scène waarin Jack Rose tekent op de avond van de schipbreuk. De filmmaker wees het af, maar Horner was overtuigd van het potentieel van zijn melodie en wilde het in een lied omzetten. Hij vroeg dus aan bekende songwriter Will Jennings om er een tekst voor te schrijven.

Toen Horner de melodie op de piano speelde voor Céline Dion, was de zangeres niet helemaal overtuigd en weigerde ze het nummer op te nemen. Maar de componist hield vol en ging terug naar de studio om een demo te maken die Dion uiteindelijk over de schreef trok. De eerste keer dat ze het nummer zelf inzong, klonk volgens Horner als magie. Maar James Cameron moest nog overtuigd worden om de titel aan het einde van zijn film op te nemen. James Horner heeft het bandje vier weken lang in zijn zak gehad, wachtend op het goede moment om het voor te stellen. Uiteindelijk bleek zijn aarzeling nergens voor nodig, want Cameron werd verliefd op het nummer vanaf de eerste keer dat hij het met Céline Dions stem hoorde en zo werd ‘My Heart Will Go On’ het iconische nummer dat we vandaag kennen.

Ontdek 'Titanic' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug. 

Muziek

Bekijk alles
Top