Molly Lewis stelt België voor aan de kunst van het fluiten

Op 9 december bezoekt de Australische Molly Lewis de muziektempel Botanique. Het is de allereerste keer dat ze een optreden geeft in België, maar dat is niet de enige reden waarom haar naam de aandacht wekt – ze is namelijk professioneel fluitster.

Het is in elk geval een opvallend talent: Molly Lewis fluit iedereen onder tafel. Haar muziek staat dus ook niet bol van de zangkunsten en de poëtische teksten. Er zijn stemmen te horen, maar dan als achtergrondkoor terwijl de muzikante haar zachte en betoverende fluitmelodieën op de voorgrond zet. Ze toont dat de kunst van het fluiten veelzijdiger is dan je zou denken. Zelf leerde ze haar getuite lippen als instrument gebruiken nadat ze een documentaire zag over fluitwedstrijden.

Molly Lewis laat zich begeleiden door gitaren, koren en andere bezwerende instrumenten. Haar muziek klinkt zweverig, mystiek en sensueel en zou zich goed lenen als soundtrack bij een indiefilm. Luisteren naar nummers als ‘The Forgotten Edge’, te vinden op haar eerste EP die dit jaar uitkwam, transporteert je helemaal naar een ander universum.

Fluiten doorheen de muziekgeschiedenis

Dat het gefluit de hele tijd op de voorgrond te horen is, is nieuw, maar in de lange geschiedenis van de muziek is er wel een lange fluittraditie te vinden. Talloze artiesten gebruikten het als extra kleur in hun hits. Denk maar aan ‘Patience’ van Guns N’ Roses, dat opent met een door Axl Rose gefloten melodietje. David Bowie gebruikt het op zijn groovy nummer ‘Golden Years’, Otis Redding fluit een solo in ‘(Sittin’ on) The Dock of the Bay’ en ook John Lennon fluit even in de Beatles-hit ‘Two Of Us’.

Misschien wel het meest herkenbare fluitmelodietje in de rockgeschiedenis is dat in ‘Wind Of Change’ van de Scorpions. De simpele maar gevoelige melodie opent het nummer en zet de toon voor de rest van het lied. Het past ook nog eens helemaal in het thema van de wind. In andere genres zijn ook gefloten noten terug te vinden. Denk maar aan Mariah Carey of Ariana Grande. Fluiten is groter dan je denkt, en als het van Molly Lewis afhangt, wordt het nog populairder!

Muziek

Bekijk alles
Top