De verrassende oorsprong van Tim Burtons 'Edward Scissorhands'
‘Edward Scissorhands' is Tim Burtons meest persoonlijke werk en wordt gezien als een mythische film van de gothic cultuur. Onderwerpen als uitsluiting, verdriet en zelfontdekking staan centraal in Burtons meesterwerk. Ter gelegenheid van de première die precies 31 jaar geleden, op 7 december 1990 plaatsvond, manlonthult Proximus Pickx enkele productieweetjes.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Een pubertekening van Burton
Ook al werd de film pas in 1990 uitgebracht, het personage van Edward Scissorhands achtervolgde de regisseur al sinds zijn puberteit. Hij tekende het cultfiguur voor het eerst op een van de schoolbanken toen hij nog in het middelbaar zat. De puberteit is namelijk een moeilijke fase voor iedereen, zelfs voor een man die uit zou groeien tot een genie van het witte doek. Burton voelde zich altijd geïsoleerd van de buitenwereld en kon maar moeilijk contact leggen met andere mensen. In het boek ‘Burton on Burton’ legt de regisseur uit dat de schets eigenlijk zichzelf voorstelt en zijn innerlijke onrust. "Het kwam onbewust en het werd een personage dat wil aanraken maar niet kan en dat zowel creatief als destructief is."
Hij nam romanschrijfster Caroline Thompson in dienst, die de roman ‘First Born’ had geschreven, het tragische verhaal van een geaborteerde foetus die weer tot leven komt. Net als in Thompsons eerste roman wilde Burton zijn film dezelfde fantasierijke en sociologische toets geven. Hij had nog maar nauwelijks uitgelegd wat het concept was, of de schrijfster was al geïnspireerd door het project. "Ik zei, 'Stop daar. Ik weet precies wat ik hiermee moet doen' en ik ging naar huis”, vertelt Thompson. “In die tijd was ik meer een prozaschrijver dan een scenarioschrijver. Ik had een roman gepubliceerd dat een vreemd klein voorstedelijk Frankensteinverhaal was en ik wist dat ‘Edward Scissorhands’ mijn volgende voorstedelijk Frankensteinverhaal was. Sommige dingen spreken meteen tot je verbeelding en dat was met dit verhaal dan ook het geval. Binnen drie weken had ik een meer dan zeventig pagina's tellende prozaversie voor Tim geschreven.”
Musical
Toen de schrijfster begon aan het scenario voor de film, had ze veel liedjes geschreven met "zeer slechte teksten". "Ik had speciaal een lijst opgemaakt van dingen die Edward niet kon doen met zijn 'handen', om zo duidelijk te maken hoe verschillend hij was van andere mensen. Ik herinner me de titel van één liedje: 'I Can't Handle This', de slechte woordspeling op 'hand' maakte het lied jammer genoeg niet beter. Dat was de druppel om het idee te laten varen, want als musical ontaardde het verhaal in kitsch en spot. Gelukkig heeft Burton gewacht tot 'Charlie and the Chocolate Factory' in 2005 om zijn eerste live-action musical te maken.

Tom Cruise in plaats van Johnny Depp?
Het succes van de film ligt niet alleen in het originele idee van Tim Burton, maar ook in het meer dan overtuigende acteerwerk. Nochtans was Johnny Depp niet de eerste keuze voor de rol. De namen van Jim Carrey, Tom Hanks, Tom Cruise, Robert Downey Jr en zelfs Michael Jackson stonden op de lijst. The King of Pop werd uiteindelijk uitgesloten vanwege zijn gebrek aan filmervaring. De keuze viel op Tom Cruise, die een echte interesse in het personage had getoond. De 'Mission Impossible'-acteur werd echter niet gekozen, omdat hij te nuchter was. Tijdens de casting stelde hij te veel vragen, zoals hoe Edward naar het toilet ging. Hij wilde details weten die voor het verhaal niet van belang waren, zoals hoe je met een schaar moest wassen, hoe je eten moest maken en hoe je alledaagse dingen moest doen. Tegen die tijd had het team zich gerealiseerd dat de acteur de poëtische betekenis van de rol niet begreep.
Gelukkig stond de naam van Johnny Depp, die op dat moment alleen nog maar bekend was van zijn tienerrollen, op de lijst van de productie. Het was een kans voor de acteur om zichzelf te bewijzen en zijn imago voorgoed te veranderen. Dankzij zijn oprechte vertolking van Edward brak de '21 Jump Street'-acteur door in het genre en werd hij met voorsprong de acteur met de vreemdste rollen in Hollywood. Deze eerste samenwerking tussen Tim Burton en Johnny Depp betekende het begin van een vriendschap, maar ook van een uitzonderlijk filmduo met niet minder dan acht films. Depp wist de atypische personages in het universum van Tim Burton telkens weer met glans neer te zetten.

Als een hond
Na het vinden van de acteurs was het tijd om de karaktereigenschappen van de personages te ontwikkelen. En zoals elke auteur putte Caroline Thompson uit haar dagelijks leven om de verschillende persoonlijkheden van de film te bedenken. Het echtpaar dat Edward in hun huis verwelkomt, is geïnspireerd door haar eigen ouders. Kim, gespeeld door Winona Ryder, vertoont een opvallende gelijkenis met een van haar vriendinnen, Lori. Jim, haar tirannieke vriend, neemt de vorm aan van Lori's vele afschuwelijke partners in het echte leven.
Wat het personage van Edward betreft, is het duidelijk dat hij gebaseerd is op zijn schepper, maar toch niet helemaal... Tim Burton is ook iemand die zich moeilijk openstelt, dus het was voor Thompson moeilijk om hem weer te geven in woorden. In feite zei ze over hem: "van alle mensen die ik ken, is hij degene die zich het best uitdrukt, terwijl hij niet in staat is een enkele zin te vormen". Dus werd ze indirect geïnspireerd door iemand anders: haar hond, Ariel. Hoe vreemd het ook lijkt, als je erover nadenkt, is het logisch als je de film analyseert. Edward is wanhopig om geliefd te worden door mensen, en Ariel ook. Hij heeft onschuldige gedragingen die hem volledig onderscheiden van andere mensen. Hij is vertederend. En omdat hij zo kwetsbaar is, willen we hem beschermen tegen de slechtheid van de mensen. Met de beschrijving van haar hond kon ze de juiste toon zetten voor Johnny Depp. "Johnny had tegen me gezegd: 'Ik ben echt in de war over de toon. Ik begrijp het karakter niet.’ Ik vertelde Johnny dat het karakter gebaseerd was op mijn hond, ik beschreef het, en hij zei 'Aha! Ik begrijp het!’ Zijn performance veranderde daarna volledig”, onthult de schrijfster.

Een stuk zetel voor het kostuum
De outfit van de gekwelde ziel is ook emblematisch geworden. In de film is het niet duidelijk of het om kleding of om zijn naakte lichaam gaat. Net zoals zijn personage een assemblage is van verschillende gebruiksvoorwerpen om een levend wezen te creëren, gebruikte Tim Burton hetzelfde proces om Edwards outfit te maken. Hij voegde verschillende materialen samen om het zwarte kostuum met riemen en spijkers te creëren. "We hebben latex gebruikt, we hebben leer gebruikt, we hebben zelfs de oude zetel uit mijn eerste flat gebruikt", zei de regisseur. Het is alsof Tim Burton een beetje van zichzelf in zijn hoofdpersoon wilde leggen.
Ontdek 'Edward Scissorhands' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Meest gelezen
-
1
Muziek
Nieuw album toont Lana Del Rey op haar eigenzinnigst
-
2
Films
Welke acteurs maakten net als Brendan Fraser een comeback?
-
3
Series
Geniet op deze Griekse feestdag van ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie op Netflix
-
4
Series
De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix
-
5
Muziek
Het Belgische electroduo Calumny verrast met hun debuutalbum HATCH!
Lees meer over Films
-
Welke acteurs maakten net als Brendan Fraser een comeback?
-
Deze vijf series kunnen jouw lenteavonden opvrolijken
Hoera! De lente is opnieuw in het land en dat hebben ook de streamingdiensten geweten. De komende dagen en weken zijn er via die diensten immers tal van nieuwe series te zien die een frisse zullen doen waaien doorheen jouw tv-avonden.
-
Wanneer de jeugd het overneemt: ‘The Outsiders’ en andere films over tienerrebellie
Veertig jaar geleden, in 1983, kwam ‘The Outsiders’ uit. Een cultfilm van topregisseur Francis Ford Coppola die verschillende jonge talenten lanceerde. Onder hen Tom Cruise, Matt Dillon, Emilio Estevez, Rob Lowe en Diane Lane. Voor wie de thematiek van opstandige tieners genegen is, kunnen we jou ook deze titels nog aanraden.
-
Geniet op deze Griekse feestdag van ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie op Netflix
Deze zaterdag, 25 maart, vieren de Grieken hun nationale feestdag. Ter gelegenheid daarvan presenteert Pickx ‘Maestro in Blue’, de eerste Griekse serie die op Netflix te zien is.
-
De geheimen achter seizoen 4 van ‘You’ op Netflix
Seizoen 4 van 'You' is nog maar net afgelopen op Netflix en de geruchten vliegen ons al rond de oren over welke nieuwe en gekke verhalen de hitserie voor ons in petto heeft in een volgend seizoen. Dat vijfde seizoen zou volgens Penn Badgley wel eens het laatste kunnen zijn, dus zet Pickx de grootste geheimen van de afgelopen seizoenen nog eens op een rij.
-
Iraanse reeks "The Actor" bekroond met Grote Prijs op Séries Mania in Rijsel
Op het seriefestival Séries Mania in Rijsel is de Grote Prijs naar de Iraanse reeks "The Actor" gegaan. Voor het eerst was een Iraanse reeks geselecteerd in de internationale competitie, en "The Actor" viel meteen in de smaak bij de jury. Die jury werd voorgezeten door de Amerikaanse producente Lisa Joy, medebedenker van "Westworld".
-
‘Ted Lasso’, van het ongewone begin tot het geplande einde
Het derde seizoen van ‘Ted Lasso’, de komische serie over een American footballcoach die een voetbalploeg in de Engelse Premier League traint, komt nu wekelijks uit. De eindeloos charmante en hartverwarmende serie met Jason Sudeikis in de titelrol viel in totaal al elf keer in de prijzen op de Emmy Awards. We nemen je mee achter de schermen van de reeks en diepen wat feiten op die je misschien nog niet wist over ‘Ted Lasso’.
-
‘The Big Bang Theory’-ster Jim Parsons wordt vijftig: terugblik op zijn glansrollen
Vandaag blaast Jim Parsons, Sheldon Cooper in de Amerikaanse sitcom ‘The Big Bang Theory’, vijftig kaarsjes uit. Pickx blikt voor de gelegenheid terug op de beste rollen van de viervoudige Emmy-laureaat.
-
‘Condor’ en de terugkeer van de 70s thriller
De tijd is meer dan rijp voor thrillers over grote complotten en corrupte overheden, een onderwerp dat vooral in de jaren 70 erg populair was in de cinemazalen. Maar tegenwoordig zijn die verhalen niet zozeer in filmvorm te vinden, maar wel op het kleine scherm. Dat bewijst ook de serie ‘Condor’, die vanaf 23 maart te zien is op Pickx+ en te vinden is in de op aanvraag-catalogus van Pickx Mix.
-
Vijf redenen waarom ‘RRR’ een must-see is
‘RRR’ van regisseur S.S. Rajamouli verscheen in maart 2022 en werd aangeprezen als een van de grootste Indiase kaskraker ooit. Een jaar later geniet de film nog eens van de spotlights na de Oscar voor Best Original Song. Pickx geeft vijf redenen waarom deze film een must-see is.
-
Wist jij dit al over ‘Isle of Dogs’ (2018)?
Vijf jaar geleden konden we met z’n allen naar ‘Isle of Dogs’ van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson. Ter gelegenheid van deze verjaardag somt Pickx enkele leuke weetjes op over deze prachtige stop-motionfilm.
-
Veerle Baetens speelt sterk in aangrijpend Frans boerendrama ‘Au nom de la terre’
Ontevreden boeren zorgden zowel in Nederland als in ons land voor acties tegen het stikstofplan maar het stikstofbeleid deed ook bijna de Vlaamse regering tuimelen. Een beter moment om naar ‘Au nom de la terre’ te kijken, dat door Canvas morgenavond wordt uitgezonden, is er bijgevolg niet. De film, met Vlaanderens populairste actrice Veerle Baetens in de hoofdrol, zoomt in op een Noord-Frans landbouwersechtpaar dat door de industrialisering de schulden opstapelt.
-
Bewonder het oeuvre van housepionier Laurent Garnier in 'Off the Record'
Het is bijna een titanenwerk om de geschiedenis van elektronische dansmuziek samen te vatten in een documentaire van anderhalf uur. De makers van 'Laurent Garnier: Off the Record' proberen deze geschiedenis te verweven met het levensverhaal van één van de pioniers van het genre: Laurent Garnier. Donderdagavond kan je op Canvas kijken naar een documentaire over de pioniersjaren en opkomst van de Franse techno-dj.
-
Wat je misschien niet wist over de John Wick-franchise
Nu het vierde deel van de ‘John Wick’-actiefilmreeks op woensdag 22 maart in de bioscopen verschijnt, werpt Pickx een blik op vijf feitjes die je misschien nog nooit had gehoord over John Wick, en over hoofdrolspeler Keanu Reeves.
-
‘A Star Is Born’ (Play5): deze acteurs speelden mee in hun eigen regiedebuut
Morgenavond kan je op Play5 naar ‘A Star Is Born’ kijken. Deze film is het regiedebuut van Bradley Cooper, maar de man speelt er ook in mee. Dat een regisseur zoiets doet is hoogst opmerkelijk, maar niet uitzonderlijk.
-
Docville, het internationale documentaire filmfestival, maakt zich op voor zijn 19de editie
Op woensdag 22 maart wordt het startschot gegeven van Docville, dit voor de 19de keer. Het filmfestival in Leuven is de jaarlijkse afspraak om het genre van de documentairefilms in de bloemetjes te zetten, met naar eigen zeggen een sterke focus op nationale en internationale auteurscinema.
-
‘Assisen’: hoe zal de jury oordelen?
Kijkers hebben nog even de tijd om te stemmen over de uitkomst van het Play4-programma ‘Assisen’. Woensdagavond komt de aflevering op de buis waarin het verdict van de jury valt over de schuld of onschuld van Eveline Van Laecke – een aflevering waarvan twee versies zijn opgenomen naargelang de stemming. We overlopen nog even de denkpistes van de speurders.
-
De horror, de horror! Griezelen met Edgar Allan Poe
Lang voordat horror als filmgenre werd uitgevonden, schreef Edgar Allen Poe er al over. Naar aanleiding van de release in Pickx Mix van de Poe-adaptatie ‘Raven’s Hollow’ zet Pickx enkele tv-series op een rij die gebaseerd zijn op het bloedstollende werk van de Amerikaanse grootmeester van het griezelverhaal.
-
Dungeons & Dragons Night in Kinepolis voor avant-première nieuwe film
Vrijdag 24 maart is het zover: de langverwachte fatansyfilm ‘Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves komt eraan en in Kinepolis kan je niet alleen de film in avant-première zien maar wordt er ook een heuse Dungeons & Dragons Night georganiseerd.
-
‘Hans Zimmer: Hollywood Rebel’ (NPO 2): hoe een Duitser uitgroeide tot een icoon in Tinseltown
Op de Nederlandse zender NPO 2 is vanavond de documentaire ‘Hans Zimmer - Hollywood Rebel’ te zien, over de legendarische Hollywoodcomponist die in zijn carrière al talloze onsterfelijke filmmuziek schreef. Pickx onderzoekt waarom de Duitser uitgroeide tot een icoon in zijn genre.