Vergooide Max Verstappen zaterdag zijn kans op een eerste WK-titel? Die vraag stelt iedereen momenteel zich binnen de F1-wereld. De Nederlandse racepiloot botste tijdens de laatste kwalificatieronde immers tegen een muur waardoor hij moest opgeven en de pole position uit handen gaf... aan Lewis Hamilton.

Dit seizoen draait alles in de Formule 1 om de strijd tussen F1-piloten Lewis Hamilton en Max Verstappen, en in het verlengde daarvan om de strijd tussen constructeurs Mercedes en Red Bull Racing. Met nog twee races op het programma, is het voor alle partijen dus zaak om geen onnodige fouten te maken. Dat was ook het devies dat Max Verstappen zaterdag meekreeg tijdens de laatste kwalificatieronde in Jeddah, Saudi-Arabië. Daarin was hij aardig op weg om de poleposition te claimen totdat hij met de achterkant van zijn wagen tegen een muur knalde…

Het voorval vond zaterdag plaats op het Jeddah Corniche Circuit in Saudi-Arabië waar de allereerste editie van Grand Prix Formule 1 van Saudi-Arabië wordt gereden. Dat parcours is een stratencircuit van 6,175 kilometer lang met tal van smalle bochten waardoor F1-piloten extra oplettend moeten zijn vooraleer ze een hoek aansnijden. Doen ze dat iets te hard? Dan vliegen ze onherroepelijk tegen de ommuring, net als Max Verstappen zaterdag. Gelukkig voor hem, en zijn team, kon de Nederlander de schade na deze botsing wel beperken.

Goed begonnen...

Verstappen was nochtans goed begonnen aan de Q3, de laatste kwalificatieronde die onder andere de poleposition van de race bepaalt. Daarin schoot hij er als een raket vandoor en zette hij als eerste de snelste tijd neer. Lewis Hamilton was getuige van die knalprestatie en trachtte nadien, op zijn beurt, om sneller te zijn dan Verstappen. Zijn Mercedes-ploegmakker, Valtteri Bottas, had hetzelfde doel voor ogen. Tijdens de allerlaatste Q3-ronde was Verstappen op weg naar de snelste tijd van de dag en de bijbehorende poleposition maar de Nederlander draaide de allerlaatste bocht van het circuit iets te hard in.

Hij remde, blokkeerde een achterwiel en raakte met zijn wagen een nabijgelegen muur. Zijn rechterachterband ving de harde klap op en kwam los te zitten. Verstappen kon niet meer verder en moest een paar meter verderop de strijd staken waardoor niet hij maar wel Lewis Hamilton op poleposition vertrekt in Saudi-Arabië. Valtteri Bottas start op de tweede plaats en de Nederlander neemt de derde startpositie in.

Zondag toch de F1-titel?

Het kalf is nog niet verdronken voor Verstappen maar het water staat de Nederlander wel aan de lippen. Momenteel heeft de F1-piloot van Red Bull Racing een voorsprong van acht punten op Hamilton en als hij in in Saudi-Arabië achttien punten meer verzamelt dan zijn Britse concurrent wordt hij voor de eerste keer wereldkampioen in de Formule 1. Om zoveel punten te sprokkelen moet Verstappen echter rekenen op een offday van Hamilton in Jeddah. Als dat niet gebeurt, dan doet de Nederlander er maar beter alles aan om zijn voorsprong in het klassement zo goed als mogelijk te verdedigen en het pleit voorgoed te beslechten in Abu Dhabi.

Hamilton was in de wolken na de fout van Verstappen. Hij ziet zichzelf steeds dichter opschuiven in de richting van de leidersplaats na zijn laatste twee F1-zeges en krijgt in Jeddah opnieuw een kans om Verstappen het vuur aan de schenen te leggen. Als Hamilton als eerste finisht in Saudi-Arabië, en Verstappen op plaats twee eindigt, dan beginnen de twee renners op gelijke voet aan de allerlaatste manche van het seizoen in Abu Dhabi. Maar laten we eerst afwachten wat de Grand Prix van Saudi-Arabië in petto heeft!