Acteurs Hilde van Mieghem en Maarten Ketels ontdekken generatieverschillen in ‘Saartje’

In de nieuwe aflevering van ‘Saartje’ ontvangt de gastvrouw twee acteurs die het soms moeilijk hebben gehad om rond te komen: Hilde Van Mieghem en Maarten Ketels. De ene is een Grande Dame van de Vlaamse film- tv- en theaterwereld, de ander is een rijzende ster, maar beiden hebben ze in den lijve gevoeld dat het een harde branche kan zijn.

Deze week nemen opnieuw twee intrigerende persoonlijkheden plaats op de sofa bij Saartje Vandendriessche. Hilde Van Mieghem heeft als actrice, regisseur, documentairemaaktser, theatermaakster en nu ook romanauteur al naam en faam vergaard. Maarten Ketels baant nog steeds zijn weg door het theater- en televisielandschap, maar heeft naar eigen zeggen nog niet de luxe om zijn eigen projecten uit te kiezen. Zoals steeds wordt het interessante gesprek geleid door kernwoorden die ook de gastvrouw niet op voorhand kent. Wij stellen de twee gasten nog iets beter voor.

Hilde Van Mieghem

Hilde Van Mieghem begon na haar studies aan Studio Herman Teirlinck haar acteercarrière in de jaren 80. Ze was te zien in series als ‘Moeder, waarom leven wij?’ en films als ‘De zevende hemel’. Later stortte ze zich ook op het betere schrijf- en regiewerk met ‘De Suikerpot’ in 1997 en ‘De Kus’ in 2004. Daarnaast maakte ze non-fictie en documentaires als ‘Voor altijd’ en ‘Als je eens wist’. Een van haar recentste rollen was in ‘Tabula Rasa’.

Met de titel van Vrouw van het Jaar 2017, uitgereikt door magazine Knack, op haar naam geldt Hilde Van Mieghem tegenwoordig ontegensprekelijk als een van de groten in ons cultuurlandschap. Ze spreekt zich volmondig uit tegen alle vormen van onrecht met eigen producties en heeft het in ‘Saartje’ ook over haar allereerste roman, die binnenkort in de rekken zou moeten liggen. “Ik doe alles wat ik als kind al wilde doen. De vorm verandert, maar de basis blijft hetzelfde: verhalen vertellen”, zegt ze.

Maarten Ketels

De Kortrijkse acteur Maarten Ketels gebruikt tegenwoordig zijn West-Vlaamse tongval in de serie ‘Onder Vuur’. Hij is dankbaar met die rol, want naar eigen zeggen heeft hij na zijn acteerstudies vaak zwarte sneeuw gezien. “Meer nog, met zwarte sneeuw kan je een iglo bouwen. Ik zag alleen een uitgestrekte vlakte met niets”, zegt hij. Toch was hij al te zien in films en series als ‘Groenten uit Balen’, ‘De Rodenburgs’, ‘Danni Lowinski’, ‘Code 37’, ‘Witse’, ‘Dubbelleven’ en ‘Aspe’. Hij neemt de rollen aan die hij kan krijgen, want volgens hem heeft hij ze nog niet voor het kiezen.

Toen Maarten afstudeerde en het als acteur moeilijk bleek om aan de bak te komen, begon hij zelf theater te maken. Iets waar Hilde Van Mieghem over kan meespreken, ook al komt daar het generatieverschil bovendrijven. Tegenwoordig worden acteurs opgeleid om ook te kunnen schrijven; in de jaren 80 moesten acteurs die stiel nog zelf aanleren. “Je moet het zelf uitvinden, want de rollen komen niet automatisch naar je toe”, zegt de acteur die zijn tweede stiel als meubelmaker probeert te integreren in zijn werk op de bühne.

De zesde aflevering van het nieuwe seizoen van 'Saartje' wordt op 9 december om 22 uur en op 10 december om 16 uur op Pickx+ uitgezonden (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263!

Meer weten over de gloednieuwe zender Pickx+ en hoe je ‘Saartje’ en andere exclusieve programma’s als Proximus TV-klant kan bekijken? Lees hier meer

Lees hier meer over 'Saartje':

 

 

Films

Bekijk alles
Top