Komische duo's tot tragische taferelen: de beste documentaires in de VOD-catalogus

In de VOD-catalogus van Proximus kan je de komende maanden genieten van de beste nieuwe documentaires. Van aangrijpend tot onderhoudend, van komisch tot hartverscheurend, deze opmerkelijke films laten je zeker niet onberoerd.

The Sparks Brothers

De Britse regisseur Edgar Wright (‘Saun of the Dead’, ‘Baby Driver’, ‘Last Night in Soho’) brengt in zijn allereerste documentairefilm ode aan de twee broers van de muziekgroep Sparks, die al decennialang experimentele, vooruitstrevende en knotsgekke poprock maken. Het intrigerende duo bestaat uit Ron, die achter zijn keyboard op het podium amper een spier vertrekt, en Russell Mael, die als zanger altijd helemaal uit de bol gaat. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa heeft het duo relatief weinig, maar wel enorm trouwe volgers.

De documentaire zit tjokvol (al dan niet waargebeurde) anekdotes die met animatie tot leven zijn gebracht, en interviews met muzikanten en acteurs als Beck, Flea (Red Hot Chili Peppers), Steve Jones (Seks Pistols), Thurston Moore (Sonic Youth), Mike Myers en veel meer. De muzikale documentaire ging in première op het Sundance Film Festival in januari 2021 en vergaarde sindsdien talloze lovende kritieken.

'The Sparks Brothers' is vanaf nu tot 7 mei beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It

Rita Moreno is een Puerto Ricaanse actrice en zangeres die opklom vanuit het niets tot op Broadway en de grootste Hollywood-producties van haar tijd. Zo schitterde ze in films als ‘Singin’ in the Rain’ en ‘West Side Story’. Die laatste rol leverde haar een Oscar op. Daarnaast won ze ook twee Emmy’s, een Grammy en een Tony, wat van haar een van de zeldzame talenten maakt die in de vier grootste awardshows ter wereld met prijzen ging lopen. In de documentaire ‘Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It’ worden haar leven en carrière, tot aan haar hedendaagse activisme, in kaart gebracht.

Daarbij schuwt filmmaker Mariem Pérez Riera ook de schaduwkant van Tinseltown niet. Want Moreno mag dan een opmerkelijke rise to fame gekend hebben binnen het studiocircuit, daar betaalde ze vaak een prijs voor. De kritiek op het Hollywood van de jaren 50 en 60, toen acteurs met een studiocontract niet al te veel te zeggen hadden over hun eigen doen en laten, is scherp. Een prachtige documentaire over een heldin op het scherm en een pakkende weerklank op de filmindustrie van vandaag.

'Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It' is vanaf nu tot 7 mei beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Notturno

De gelauwerde Italiaans-Amerikaanse documentairemaker Gianfranco Rosi (‘Sacro GRA’, ‘Fire at Sea’) richtte zijn camera’s drie jaar lang op de overlevers van oorlogen in het Midden-Oosten. In Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon probeert de bevolking in de kapotgeschoten steden het leven weer op te nemen, als dat tenminste mogelijk is. De film toont de steeds aanwezige spanningen, de restanten van de oorlog en de (wan)hoop van zij die er het beste proberen van te maken.

Zonder veel interventies door de filmmakers wist de camera scènes vast te leggen die aan je ribben blijven kleven. Van de kleinste momenten zoals kinderen die oorlogsbeelden zien op de televisie tot een moeder die de cel ziet waar haar zoon is gedood en een andere moeder die luistert naar een losgeldbericht over haar zoon die door ISIS gekidnapt is. De filmmakers zijn vliegen op de muur, de tragedie spreekt voor zich.

'Notturno' is vanaf nu tot 7 mei beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

The Wonderful: Stories from the Space Station

Iedereen vraagt zich wel eens af hoe het zou zijn om op een ruimtestation te leven. Slechts een handvol mensen hebben die ervaring al achter de kiezen en in ‘The Wonderful: Stories from the Space Station’ doen enkelen van hen hun best om je zo goed mogelijk mee te nemen naar hun wereld. De mannen en vrouwen die op het ISS hebben gewerkt en geleefd vertellen niet alleen hun persoonlijke verhalen, maar ook de geschiedenis van het symbool van internationale samenwerking.

Wie op het ruimtestation vertoeft, ziet de wereld en dus ook wereldschokkende gebeurtenissen vanuit een ander perspectief. Terwijl zes astronauten op de wereld neerkeken, gebeurden de aanslagen op de Twin Towers in New York en gebeurde de ramp met de Columbia Space Shuttle. Hoe voelt het om zo’n nieuws te vernemen terwijl je honderden kilometers boven de aarde zweeft?

‘The Wonderful: Stories from the Space Station’ is vanaf nu tot 7 mei beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Films

Bekijk alles
Top