Het Kortfilmfestival in Leuven gaat vanavond van start met enkele internationale premières. De voorverkoop voor het festival verliep dit jaar "uitzonderlijk goed", zegt programmator Vincent Langouche. "Er zijn al ongeveer dubbel zo veel tickets verkocht dan andere jaren."
Vorig jaar moest het Kortfilmfestival noodgedwongen een online versie uitdokteren, wegens de toen geldende coronamaatregelen. Langouche wijt de goede voorverkoop aan de "honger" die mensen dit jaar voelen om cinema opnieuw live te beleven. "Alhoewel de online versie erg gesmaakt werd door het publiek, voelen we dat mensen het gemist hebben om fysiek te komen kijken", zegt Langouche. "Films en kortfilms komen toch het best tot zijn recht op een groot scherm. Nu kunnen bezoekers ook ten volle genieten van de vele nagesprekken die we gepland hebben met de filmmakers en hen leren kennen. We zijn dan ook blij dat we het festival fysiek kunnen laten plaatsvinden."

De organisatie moet evenwel rekening houden met de recent aangepaste maatregelen. Die stellen dat een voorstelling slechts 200 bezoekers mag ontvangen, de regels gaan vanaf maandag in. "In sommige zalen betekenen de nieuwe regels in het slechtste geval dat we tot een capaciteit van 30 procent terugvallen", meent Langouche. "Dat is een klap, maar we zijn alleszins heel tevreden dat we kunnen starten vanavond."

De openingsavond start vanavond met drie wereldpremières. Op het programma staat "Wacht" van Sophie Kurperhoeks, "Two To Tango" van Dimitri Sterkens en "Tot ik terugkom" van Ramy Moharam Fouad. Verder staan ook nog "Little Ox" van het duo Raf Wathion en Patrick Vandebroeck, en "We Need It Yesterday" van Celia Galan geprogrammeerd.