Bij ACOD Onderwijs klinkt kritiek op de uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat het vervroegen van de kerstvakantie met een week slechts een beperkte pedagogische impact heeft. "Oneerbiedig voor het onderwijspersoneel", zegt algemeen secretaris Nancy Libert.
"De kerstvakantie wordt met een week uitgebreid. Laat ons daar eerlijk over zijn: dat zal niet veel pedagogische impact hebben", zei Jambon na afloop van het Overlegcomité. "Ik herinner mij dat van toen ik jong was en van mijn kinderen, en nu zie ik het ook bij mijn kleinkinderen: dat zijn weken van een kerstfeestje hier en nog wat voorlezen daar."

De algemeen secretaris van ACOD Onderwijs kreeg naar eigen zeggen al verschillende reacties vanuit het onderwijsveld op de uitspraak. "Ik vind het oneerbiedig voor het onderwijspersoneel dat Jambon zegt dat de week voor de kerstvakantie toch niet heel pedagogisch is", zegt Libert. "Voor leerkrachten is het net vaak een heel drukke week. En het is niet omdat er een kerstfeestje wordt georganiseerd dat er niet pedagogisch wordt gewerkt."

Los daarvan stelt de vakbond zich de vraag of de genomen maatregelen nu wel het verschil zullen maken. "Als ik de adviezen zie van de experts, kan ik alleen maar zeggen dat het teleurstellend is. De kerstvakantie met een week vervroegen: welk verschil maakt dat op dit moment? Wij hebben ook altijd gezegd dat het mondmasker ingezet moet worden waar het doeltreffend is. Maar er bestond veel weerstand tegen. Nu is het onderdeel van het compromis. Het is triestig dat het alleen kan als een compromis moet gevonden worden en niet wanneer het een efficiënte maatregel is tegen het virus."

De vakbond benadrukt dat het ontlasten van de zorg nu het belangrijkst is, en er klinkt ook veel begrip voor de grieven van de evenementensector. "Ik kan me inbeelden dat die sector, die quasi moet sluiten, erg ontgoocheld is. Het is alsof je thuis een waterlek hebt en dat ze bij de buren het water gaan afsluiten."