"Je kan van een onderwijsminister niet verwachten dat hij vandaag staat te juichen. De invoering van een mondmaskerplicht voor kinderen vanaf zes jaar valt mij zwaar." Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een reactie op de beslissingen van het Overlegcomité.
Er werd vandaag beslist om vooral in te grijpen in het onderwijs en de vrije tijd. De kerstvakantie wordt met een week verlengd voor het basisonderwijs en er komt een mondmaskerplicht vanaf zes jaar. Dat had Weyts liever niet zien gebeuren.

"Ik had ook liever gehad dat scholen minstens de mogelijkheid hadden gekregen om desgewenst ook in de laatste week voor kerst nog les te geven", zegt hij. "Maar dit zijn blijkbaar de offers die we moeten brengen om de scholen open te houden. Als het aan sommigen had gelegen, waren al onze scholen vanaf maandag dicht. Dat zal nu niet gebeuren."

Als de onderwijskwaliteit niet meer kan worden gegarandeerd omdat er te veel leerkrachten afwezig zijn, kan een school nog steeds sneller overschakelen op afstandsonderwijs, zegt Weyts, die er aan houdt het onderwijspersoneel te bedanken voor de voorbije periode.