Tanguy Ligon, locatiemanager van ‘Undercover’: “De naam opent deuren”

Series |

Deze week sprak Proximus Pickx met Tanguy Ligon, die achter de schermen werkte bij de opnames van de serie ‘Undercover’ als locatiemanager. Hij gaat dieper in op de uitdagingen van zijn job en de Brusselse parkeergarage die vanavond even in Turkije lag. “Elke locatie is verschillend, dus de uitdagingen zijn ook telkens anders.”

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tanguy Ligon is al jaren actief achter de schermen van Vlaamse producties. Voor ‘Studio Tarara’, ‘Tabula Rasa’ en ‘Beau Séjour’ dokterde hij de logistieke aanpak op setlocaties uit, net als voor de drie huidige seizoenen van ‘Undercover’ en de langspeelfilm ‘Ferry’ – maar dan enkel voor de Belgische locaties. Zijn palmares is dus indrukwekkend. Wij vroegen hem om zijn taken wat toe te lichten.

Tanguy Ligon: “Er zijn location managers die de scouting, het zoeken van filmlocaties, combineren met de logistieke taken, maar ik doe dat niet. Voor ‘Undercover’ heeft een scouter die taak op zich genomen. Eens de locaties gevonden zijn, neem ik het over. Ik zorg voor de nodige aanvragen bij het stadsbestuur, de afspraken met de beheerders van de locaties en de logistiek ter plaatse, en samenspraak met de productie.”

“Het is de bedoeling dat wanneer de filmploeg aankomt, ze na een uur kunnen starten met de opnames. Er is geen tijd te verliezen. Daarom ga ik op voorhand regelmatig op locatiebezoek zodat alles duidelijk is en we op de dag van de opnames niet voor verrassingen komen te staan.”

Welke uitdagingen komen daar zoal bij kijken?

Tanguy Ligon: “Elke locatie is verschillend, dus de uitdagingen zijn ook steeds anders. We moeten niet alleen een set hebben, maar ook de locaties errond. Denk maar aan plaatsen waar de acteurs zich kunnen omkleden, een productieruimte en een lunchruimte voor de hele crew. Als je in een veld in the middle of nowhere draait, moet je zorgen dat je materiaal er geraakt. Of stel dat we in een bos draaien, dan moeten we op de set kunnen geraken zonder beplanting te vernielen, of als er veel modder ligt, moeten we rijplaten voorzien.”

“Er komt veel bij kijken. Ik vergelijk het altijd met een circus. We komen ’s morgens toe met onze vrachtwagens, laden snel uit, doen de opnames en zijn even snel weer weg. En het is onze taak om de locatie achter te laten zoals we die gekregen hebben, of zelfs beter. We moeten nog eens mogen terugkeren. Ons land is niet groot en het gebeurt vaak dat we voor series als ‘Undercover’ terugkerende decors nodig hebben.”

Uitvalsbasis

In de nieuwste aflevering zit een Brusselse parkeerplaats die in het verhaal in Turkije ligt.

Tanguy Ligon: “Inderdaad. Daar moesten de vrachtwagens op straat staan en daarom hebben we die straat moeten afzetten. De parking is niet hoog, dus er geraakte geen enkele vrachtwagen of bestelwagen tot boven. In samenspraak met de mensen van de locatie zelf hebben we een clark (een heftruck, n.v.d.r.) gebruikt met een karretje achteraan.”

Is het moeilijk om op zo’n drukke locatie te filmen?

Tanguy Ligon: “We waren er net na de eerste lockdown, dus alles in Brussel moest dicht zijn om 22u. Wij waren voor onze job bezig, dus wij mochten wel nog activiteiten uitvoeren. De parking werd toen bijna niet gebruikt, dus in samenspraak met de stad konden we onze voertuigen plaatsen waar we wensten. We moesten er alleen rekening mee houden dat ziekenwagens en brandweerwagens er in geval van nood nog bij konden en dat we geen al te grote impact hadden op het verkeer, maar het viel goed mee. Het was een voordeel voor ons dat er bijna niemand op straat was.”

In de eerste twee seizoenen speelde een groot deel van het verhaal zich telkens af op één locatie. Nu is dat minder het geval.

Tanguy Ligon: “Ja, we hebben bijvoorbeeld in Brussel en Antwerpen gedraaid en dat brengt toch wat meer uitdagingen met zich mee. Bij de eerste twee seizoenen hadden we telkens een locatie waar we een lange periode waren om te filmen. In de camping hebben we twee keer tien dagen gefilmd, bij de ranch ook twee keer meer dan een week. Nu zijn we maximaal vijf dagen op één locatie geweest. Het is makkelijker om een een langere tijd een locatie als uitvalsbasis te hebben, want dan kan je wat uitblazen en de shoots van de volgende dagen goed voorbereiden. Nu moesten we bijna elke dag verhuizen.”

Is het makkelijker geworden om locaties vast te leggen en aanvragen goedgekeurd te krijgen nu ‘Undercover’ zo populair is?

Tanguy Ligon: “Ja, het helpt wel om die bekendheid te gebruiken. Ook de namen Tom Waes en Frank Lammers openen deuren omdat ze zo populair zijn. Voor het eerste seizoen was het handig dat Tom Waes al zo bekend was, toen hielp het om zijn naam te noemen. Nu moeten we gewoon ‘Undercover’ vermelden.

Bekijk ‘Undercover’ op zondag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top