Voor het eerst een wereldbekercross gegarandeerd op sneeuw in Val di Sole!

Wielersport | Na de annulatie van de 9e Wereldbekerwedstrijd in Antwerpen krijgen de veldrijders een nieuw parcours onder de wielen geschoven, met de cross in het Italiaanse Val di Sole, in de Dolomieten. De wedstrijd zal worden gereden op sneeuw, of die nu op die plek daar gevallen is of niet. Een woordje uitleg…

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De Wereldbeker veldrijden houdt zondag halt in het wintersportstation van Val di Sole, in de Italiaanse vallei in Trento, niet ver van de Oostenrijkse grens en in de buurt van Madonna di Campiglio en de Stelvio, twee mythische plekken uit de Giro. Het parcours is gelegen in de gemeente Vermiglio, op een hoogte van 1.261 meter, aan de voet van de Paso del Tonale. De wedstrijd zal gereden worden in de sneeuw. Sneeuwkanonnen zullen er niet aan te pas komen, want er is overvloedig sneeuw gevallen.

De organisatoren en de UCI willen met deze manche van de Wereldbeker bewijzen dat het veldrijden wel degelijk zijn plaats verdient op de Olympische Winterspelen. "We mikken inderdaad op een – al dan niet kunstmatig – ondergesneeuwd parcours en we hopen dat IOC-voorzitter Thomas Bach meekijkt", zo vertelde Tomas Van den Spiegel, CEO van Flanders Classics, organisator van de Wereldbeker veldrijden, eerder al bij de website Wielerflits.

Een cross in de sneeuw kan een toekomstige kandidaatstelling ondersteunen, net als de aanwezigheid van Wout Van Aert (Jumbo-Visma), een van de grote sterren van het mondiale wielrennen, en Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), olympisch kampioen in het mountainbiken. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zal er niet zijn (die plant zijn terugkeer in het veld maar een week later), net als de ploeg Baloise Trek Lions van Toon Aerts en Lars van der Haar die dit als de enige periode voor een tussentijdse stage zag. Laurens Sweeck twijfelt nog over zijn deelname. Ook bij de dames zijn heel wat afwezigen, zoals Lucinda Brand (leidster in het tussenklassement van de Wereldbeker en op stage met haar ploeg), Annemarie Worst, Yara Kastelijn en Ceylin del Carmen Alvarado. Marianne Vos keert dan weer terug in het veld.

Het wordt afwachten of Wout Van Aert, vorige zaterdag in Boom een klasse te sterk op het modderige parcours van Boom, opnieuw de concurrentie de baas zal zijn. De Belgische kampioen verklaarde na Boom zelf verbaasd te zijn over zijn vormpeil. Wellicht zal het voor de zege gaan tussen Van Aert, Eli Iserbyt en Quinten Hermans. Tom Pidcock, 7e in Boom, lijkt nog iets te kort te komen om mee te strijden voor de zege.

In afwezigheid van Lucinda Brand en Annemarie Worst moet het bij de dames gaan tussen Denise Betsema, Puck Pieterse, Fem Van Empel en... Marianne Vos. Het is ook uitkijken naar wat Zoé Backstedt in de sneeuw kan. En wat met  Maghalie Rochette en Clara Honsinger? In de Belgische selectie wordt gerekend op Sanne Cant en Alicia Frank.

"Het wordt een parcours dat op te delen is in twee delen, gescheiden door een rivier. Het eerste stuk is vergelijkbaar met Tábor, qua hellingsgraad. Deel twee bevat iets steilere stukken, maar verwacht zeker geen klimwerk zoals we kennen van de Koppenbergcross", aldus Chris Mannaerts van Flanders Classics.

Het klassement in de Wereldbeker (Heren)

1.    Eli Iserbyt    285
2.    Toon Aerts    206
3.    Lars van der Haar (Ned)    175
4.    Quinten Hermans    175
5.    Michael Vanthourenhout    173
6.    Corné van Kessel (Ned)    129
7.    Toon Vandebosch    116
8.    Laurens Sweeck    110
9.    Daan Soete    108
10.    Vincent Baestaens    107

Het klassement in de Wereldbeker (Dames)

1.    Lucinda Brand (Ned)    252
2.    Denise Betsema (Ned)    223
3    Puck Pieterse (Ned)    182
4.    Shirin van Anrooij (Ned)    140
5.    Annemarie Worst (Ned)    134
6.    Fem van Empel (Ned)    133
7.    Kata Blanka Vas (Hon)    125
8.    Clara Honsinger (USA) 124
9.     Inge Van der Heijden (Ned) 121
10.    Yara Kastelijn (Ned)    113

Het kalender van de Wereldbeker

10 oktober: Waterloo (USA). Winnaars: Iserbyt (H) / Vos (D)
13 oktober: Fayetteville (USA). Winnaars: Hermans (H) / Brand (D)
17 oktober: Iowa City (USA). Winnaars: Iserbyt (H)/ Vos (D)
24 oktober: Zonhoven. Winnaars: Aerts (H)/ Betsema (D)
31 oktober: Overijse. Winnaars : Iserbyt (H)/Vas (D)
14 november: Tabor (TCH). Winnaars : van der Haar (H)/Brand (D)
21 november: Koksijde. Winnaars : Iserbyt (H)/Worst (D)
28 november: Besançon (FRA) Winnaars : Iserbyt (H)/Brand (D)
05 december: Antwerpen. Afgelast
12 december: Val di Sole (ITA)
18 december: Rucphen (NED)
19 december: Namen
26 december: Dendermonde
02 januari: Hulst
16 januari: Flamanville (FRA)
23 januari: Hoogerheide (NED)

Het veldritseizoen is volop aan de gang!

Wereldbeker, negende manche
Zondag 12 december in Val di Sole (Italië), vanaf 13.20 uur, op Pickx+ Sports 1.
 
Start dames om 13.30 uur
Start heren om 14.55 uur
 
De acht manches van de Superprestige en alle wedstrijden van de Wereldbeker zijn te volgen op Pickx Live en Pickx+ Sports (met uitzondering van de crossen in Val di Sole en Flamanville, exclusief op Pickx+ Sports).Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top