“Uitbeelden is zonder woorden he, baby” – Dit was ‘De Slimste Mens ter Wereld’

Deze week in ‘De Slimste Mens’: geen vier maar vijf nieuwkomers, vliegen als huisdieren en een onoverwinnelijke finalekoning.

Op maandag werden de twee jonge regisserende overblijvers, Anthony Nti en Jeroen Perceval vervoegd door een jonge radiomaakster. De 24-jarige Esther Nwanu, bekend van R&Beats, nam vrolijk helemaal links plaats. De andere kandidaten kende ze blijkbaar al, met Perceval had ze zelfs al eens op set gestaan. Omdat het als figurante was, wist Perceval van niets: “Ah ja”, reageerde hij twijfelachtig. Toen hij zich herinnerde dat hij toen een politieagent speelde, herinnerde hij zich meer: “Dat was een opname voor porno”, wist hij.

Na grappige verhalen over een vlieg als huisdier: “in een kooitje en wij gaven die eten”, en een vreemde man in haar kot nadat de deur los bleek: “Half in slaap vroeg ik hem om de deur toe te doen wanneer hij vertrok”, ging Nwanu meteen aan de leiding en moest Jeroen Perceval de rol lossen. Samen met Nti werd hij naar de finale gestuurd door Nwanu, die na heel de aflevering aan de leiding te staan, ook in de filmpjesronde gemakkelijk aan kop bleef.

In die finale trok Perceval opnieuw aan het kortste eind tegen een sluw spelende Nti (hoewel die laatste blijkbaar amper geslapen had). Die liet zich eerst zelfs te vroeg zakken, terwijl Perceval nog op de vraag moest antwoorden. Daarna deed hij het wel goed: eerst nog aanvullen op de vraag van Perceval, dan zich laten zakken om het met twee antwoorden (Haagen Dazs en Ben & Jerry’s) af te maken.

In de plaats van Perceval kwam dinsdag Flo Windey, bekend van verschillende programma’s van Studio Brussel. Twee VRT-radiostemmen in de aflevering, de tweede StuBru-bekendheid van het seizoen, na Gloria Monserez. Om het even goed te doen als Monserez, zal Windey nog even moeten blijven zitten. Die kans leek wel klein, wanneer ze bij haar voorstelling haar diploma’s vergat.

Daarna ging het wel goed, tot haar eigen domme verbazing werd ze zelfs net voor het einde van de aflevering Slimste Mens ter Wereld gekroond. Alweer een nieuwkomer die wint, het script schrijft zichzelf bijna. Gesproken van hergebruikte scripts: de passage van Ann Tuts, bekend van ‘F.C. De Kampioenen’ natuurlijk, mocht in ‘Open Deur’ alle vragen stellen, met telkens dezelfde herhaalde inleiding. In de finale speelde Nti voor de derde keer op rij zijn tegenstander naar huis. Zijn vader, die dacht dat hij niet voorbij de eerste aflevering zou geraken, zal wel trots zijn.

Een woordje over de jury: Bockie de Repper en Barbara Sarafian maakten het een heel fijne aflevering. De vibe tussen de twee zat zo goed dat Bockie zelfs Sarafian wilde koppelen aan zijn moeder, die in de studio zat, hoewel beide (nog) hetero zijn. Sarafian zag dat (en de moeder) wel zitten en verblijde daarnaast deze schrijver regelmatig met haar droge humor en lieve aanwezigheid. Daar zou een woord voor moeten zijn: drief? Loog?

Twee nieuwkomers

De draaideur die Nwanu naar buiten hielp, bracht woensdag Lisbeth Imbo mee. Al jaren presentatrice van ‘De Zevende Dag’ en collega van Lieven Verstraete - die ooit derde eindigde in ‘De Slimste Mens’, in de jaargang met Freek Braeckman en Bart De Wever – en er werd veel van haar verwacht. Zelf veegde ze, zoals het een brave Vlaming betaamt, de verwachting van overwinning snel van tafel. Onzin, vond jurylid Jan Jaap Van der Wal: “Dit is een potentiële winnaar.”

Woensdag kende twee nieuwkomers: door een coronabesmetting bij Erik Van Looy mocht jurylid Bart Cannaerts twee afleveringen lang inspringen. Die relativeerde zijn aanstelling meteen: “Na Ben Crabbé, Tom Lenaerts, Sven De Leijer, Adriaan Van Den Hoof en Herman Van Molle hebben ze maar naar Bartje Cannaerts gebeld.” Een klein beetje nerveus, als een tiener op de eerste dag grote school, bracht de nieuwe presentator het er sterk van af. De onervarenheid zorgde voor wat frisse schwung in het programma. 

Zijn collega-nieuwkomer bracht het er minstens even goed van af. Vanaf de eerste ronde was een duidelijk niveauverschil merkbaar en dankzij een gelukje won ze ook nipt de aflevering. Nog zoekend naar een antwoord over het schandaal rond Veerle Heeren (haar naam bijvoorbeeld), stopte ze zonder het zelf te beseffen één seconde boven haar eerste achtervolger Anthony Nti. Omdat die ook geen antwoord meer kon verzinnen, speelde hij tijdens zijn ondertussen vaste afspraak in de finale, Windey naar huis.

Als laatste van de week trad Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert aan op donderdag. Goed bekend met Imbo, minder bekend met Nti (maar wel op voorhand opgezocht), speelde hij vooral in op jurylid Jennifer Heylen. Blijkbaar volgt hij Heylen op Instagram, een keuze die hem in de eerste ronde bij een emojidoevraag tien seconden opleverde, nadat Heylen van co-jurylid Stefaan Degand vrije keuze kreeg.

De gewonnen seconden ten spijt, moest Lachaert na een quiz die weeral gedomineerd werd door Imbo samen met Anthony Nti naar de finale. De aandachtige lezer heeft ondertussen door wat dat betekent: de politicus werd naar huis gestuurd, ondanks alle oefening tegen zijn elfjarig zoontje. Steek het daar maar op, Egbert. Nti op naar zijn zesde aflevering, zonder er één te winnen.

Binnenkomen met een journalist, vertrekken met een politicus. Het klinkt als een normale zondagochtend bij de VRT. Maar nu gaat het over Cannaerts. Die maakte ook een goede beurt tijdens zijn tweede aflevering. Eén geweldige uitschuiver baande zijn weg wel naar de uitzending, tegen Imbo zei hij bij een doe-vraag: “Uitbeelden is zonder woorden he, baby”, tot zijn eigen grote schaamte. De finale werd ook één keer de ‘finalio’, in navolging van de eigen uitspraak van de ersatzpresentator.

Maandag treedt Ketnetwrapster, presentatrice en actrice Sarah Mouhamou aan.

Bekijk ‘De Slimste Mens ter Wereld’ van maandag tot donderdag om 21u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

 

Films

Bekijk alles
Top