De Vlaamse cultuurorganisaties en artiesten leggen zich niet zonder slag of stoot neer bij een mogelijke sluiting van de sector. "We hebben beslist om op een veilige manier open te blijven", klinkt het in een open brief ondertekend door een zestigtal organisaties en artiesten. Vlaams minster-president Jan Jambon (N-VA) pleitte woensdag nog expliciet voor een tijdelijk verbod op recreatieve indooractiviteiten in de hoop de coronacijfers te doen dalen.
De brief is opgesteld door de Gentse cultuursector, maar krijgt navolging in de rest van Vlaanderen. De sector is onthutst dat een mogelijke sluiting van de culture sector op tafel ligt en benadrukt dat er geen enkele wetenschappelijke onderbouw is om zo'n beslissing te nemen. De organisaties spreken van "een willekeurige maatregel" die berust op "improvisatie en paniekvoetbal". 

"Ons nu sluiten lost niets op. Het biedt geen enkel perspectief en is hoogstens het bewijs van ongefundeerde spierballenpolitiek. Zo'n beslissing insinueert dat de motor van de besmettingen bij de cultuur-, sport- en evenementensector ligt. Als dat zo is, dan hadden ze ons al in oktober moeten sluiten. Als die bewijzen er zijn, dan gaan we meteen dicht. Alleen, die zijn er (nog steeds) niet", klinkt het. 

Verder onderstrepen de organisaties en artiesten dat de sector enorme inspanningen heeft geleverd om evenementen zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden. "De paniekcommunicatie van gisteren laat uitschijnen dat dit maar om te lachen was", aldus de ondertekenaars. "Daarom heeft de cultuursector beslist om op een veilige manier open te blijven. Al was het maar om duizenden mensen in deze onthutsende tijden toch enig houvast en perspectief te bieden."

De brief werd intussen al ondertekend door een vijftigtal culturele organisaties, zoals Kunstencentrum Voo?uit, de acteursgilde, de muziekgilde, #SoundofSilence en de KVS, net als door een vijftiental artiesten, onder wie Stany Crets, Michael Pas, Peter Van De Velde, Frederik Sioen en Bert Kruismans.