Komende nacht gonst het legendarische Staples Center in Los Angeles, dat binnenkort omgedoopt wordt tot de Crypto.com Arena, op het ritme van de stadsderby tussen de Lakers en de Clippers. Een topaffiche die dan toch met NBA-vedette LeBron James zal plaatsvinden, hij is net uit quarantaine.

Op zijn 36ste, in wat zijn negentiende seizoen in de NBA is, beleeft LeBron James zijn minst tot de verbeelding sprekende start ooit. Eens hij op de basketbalvloer staat valt er weinig aan te merken op zijn prestaties, maar het probleem is dat King James tegenwoordig meer naast dan op het parket vertoeft.

Van de tot nog toe 23 gespeelde wedstrijden dit seizoen kwam hij slechts 11 keer in actie voor zijn LA Lakers. Wanneer een ploeg zijn beste speler -door velen zelfs geciteerd als de beste NBA-speler ooit- moet missen, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de resultaten.

Blessure, schorsing, Covid…

Een gevoelige enkel bij de start van de campagne, vervolgens een vervelende buikspierblessure die hem twee weken aan de kant hield. Dan een terugkeer die overschaduwd werd door een aanvaring met Isaiah Stewart van Detroit Pistons, hetgeen hem op een wedstrijd schorsing kwam te staan. En net wanneer je denkt dat het dan wel afgelopen moet zijn met de miserie, steekt de coronaduivel de kop op.

James liet zich net zoals 97% van zijn collega’s in de NBA vaccineren tegen het Covidvirus, maar afgelopen dinsdag diende hij toch het Covid-protocol van de Amerikaanse basketliga te respecteren vlak voor het ingaan van de wedstrijd tegen Sacramento Kings. Een quarantaine dus. De Lakersvedette testte maandag nog positief, maar na twee aanvullende negatieve testen mag hij nu per direct weer aantreden. Anthony Davis, die andere ster van de Lakers, verzekerde al na de zege tegen de Kings dat zijn maatje geen symptomen vertoonde en dus snel terug zou keren op het parket.

Westbrook schiet wakker

In de 11 wedstrijden die hij tot dusver speelde, vergaarde LeBron James gemiddeld 25,8 punten, 6,8 assists en 5,2 rebounds. Nog steeds cijfers waar menig NBA-speler alleen maar van kan dromen. Aan zijn niveau zal het dus niet liggen als we deze competitiestart van James ontgoochelend noemen. Met hem boekten de LA Lakers ook 7 zeges uit 11 wedstrijden. Zonder hun vedette oogt dat rapport al een pak matiger: 5 overwinningen en 7 nederlagen.

Om de leemte van King James op te vullen kunnen de Lakers gelukkig nog rekenen op de andere veteranen in de ploeg en vooral op Russell Westbrook, deze zomer overgenomen van de Washington Wizards. Zoals vaker in zijn carrière begon de All Star eerder moeizaam aan het seizoen, maar na enkele wedstrijden lijkt zijn motor warmgedraaid. In de voorbije zes wedstrijden kan de point guard indrukwekkende cijfers voorleggen: gemiddeld 25,7 punten, 8,3 rebounds en 8,5 assists.

Ook de connectie met Anthony Davis lijkt veelbelovend. De komende stadsderby tegen de Clippers moest het ideale toneel worden om de potentie van die samenwerking te bevestigen. Nu James mee op het parket zal staan, wordt de formatie zo mogelijk nog sterker.

Volg het seizoen van de NBA op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Dit weekend op Eleven Sports :

Zaterdag 4 december : 

  • Golden State Warriors - Phoenix Suns vanaf 4u op Eleven Sports 2

Zondag 5 december:

  • Cleveland Cavaliers - Utah Jazz vanaf 21u30 op Eleven Sports 2