Federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne heeft een pakket van vijf maatregelen op tafel gelegd om de bedrijven in de zwaarst door corona getroffen sectoren en hun werknemers te helpen. Dat schrijft L'Echo vandaag.
"Ik wil zoveel mogelijk ontslagen vermijden en het spookbeeld van een aaneenschakeling van faillissementen wegnemen", zegt Dermagne aan de krant. Daarbij kijkt hij onder meer naar de horeca, het nachtleven de reissector, de luchtvaart en de cultuursector. 

Drie maatregelen zijn multisectoraal en komen tegemoet aan vragen van de sociale partners. "Ik doe een dringend beroep op mijn collega's om de tijdelijke werkloosheid met drie maanden te verlengen tot eind maart 2022", aldus Dermagne.

De minister wil ook de koopkracht op peil houden. Hij vraagt dat de tijdelijke werkloosheid uit 2021 wordt gelijkgesteld voor de berekening van de jaarlijkse vakantie, en dat de werkgevers worden geholpen om dat te kunnen betalen. Voor ouders die geconfronteerd worden met quarantaines en steeds frequentere sluitingen van klassen, zou Yves Dermagne het quarantaineverlof voor de opvang van kinderen met drie maanden willen verlengen. 

Dermagne stelt ook meer gerichte maatregelen voor de horecasector voor, met eindejaarspremies die door de overheid worden ondersteund. 

De besprekingen over deze dossiers beginnen vandaag binnen de regering.