Amadou Onana, Belgische rijzende ster bij LOSC... en binnenkort de Rode Duivel in Qatar?

UEFA Champions League |

Groep F van de UEFA Champions League is op papier misschien niet de spannendste, maar toch is het er nagelbijten. Nu de laatste dag van de groepsfase nadert, maken alle vier de ploegen nog kans om zich te kwalificeren of te worden uitgeschakeld. Koploper Lille OSC kan rekenen op een fitte Amadou Onana voor de trip naar Wolfsburg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als we je vertellen dat Amadou Onana volgend jaar wel eens met de Rode Duivels naar Qatar zou kunnen reizen, wekt dat misschien ongeloof op. Het is een onderwerp dat in de loop van de komende maanden, naarmate de selectie van Roberto Martinez voor het volgende WK dichterbij komt, steeds vaker aan de orde zou kunnen komen.

Maar zo ver zijn we nog niet: Onana moet nog veel bewijzen, al staat het jonge talent wel degelijk op de radar van onze nationale ploeg. Het is momenteel met Lille dat de middenvelder zijn visitekaartje achterlaat op het mooiste Europese podium: de Champions League.

Ontdekt dankzij een zelfgemaakte video

Amadou Onana werd in 2001 in de Senegalese hoofdstad Dakar geboren als zoon van een Kameroense vader en een Senegalese moeder. Hij heeft ook de Belgische nationaliteit, aangezien zijn vader in Brussel woont. De jonge Amadou trok naar de Belgische hoofdstad om te studeren en sloot zich aan bij Anderlecht, maar wist daar niet door te stoten. Na een periode bij White Star vervolgde hij zijn opleiding bij Zulte-Waregem. Omdat hij naar eigen mening niet genoeg speeltijd kreeg, maakte zijn zus Melissa – die ook zijn belangen behartigde – een korte videopresentatie.

Ze stuurde de video naar verschillende clubs en Hoffenheim bood hem een proefcontract aan. Hij bleef er drie jaar spelen bij het jeugdteam van de club, maar wilde op het hoogste niveau doorbreken. Hamburg nam hem onder de vleugels en hij speelde een goed seizoen in de Bundesliga 2. Zo goed zelfs, dat Lille OSC hem afgelopen zomer voor 7 miljoen euro oppikte.

Toekomstige steunpilaar van de Duivels?

De jonge speler steekt het niet onder stoelen of banken: zijn droom is om bij de Rode Duivels ingelijfd te worden. En wel snel, want op het WK 2022 wil hij er staan, zo vertrouwde hij onlangs toe aan Sport/Voetbalmagazine: “Roberto Martinez belde me en zei dat hij beschikbaar is als ik advies nodig heb. Hij zei me ook dat ik de plicht heb om ambitieus te zijn. Dat is goed, want ik heb hem gezegd dat ik Qatar in gedachten heb. Ik werk er in ieder geval voor. Ik wil zo snel mogelijk de beste versie van mezelf worden, want Qatar komt er snel aan. Sommige mensen zullen me pretentieus noemen als ze dit lezen. Maar ik denk dat je in de voetbalwereld best een beetje pretentieus mag zijn.”

Amadou Onana, aanvoerder van het Belgisch voetbalelftal U21, heeft een nogal atypisch profiel dat de coach misschien wel zou kunnen bevallen: fysiek verdedigend maar met ook goede kwaliteiten om naar voren te spelen. Hij is een gespierde speler van 1m95, iets waaraan de Duivels een groot gebrek hebben sinds het vertrek van Fellaini, Dembele en Nainggolan. Leander Dendoncker is traag om zijn plaats in het team te bevestigen, terwijl Albert Sambi Lokonga de bondscoach nog niet bepaald heeft kunnen tevredenstellen.

Maar als Amadou Onana zijn doel wil bereiken, moet hij eerst een vaste waarde worden bij LOSC. Indien het Europese avontuur van de Franse ploeg verdergaat, zou dat alleen maar een bonus zijn voor de 20-jarige, die aan ambitie geen gebrek heeft. 

Het programma van de zesde speeldag:

Woensdag 8 december :

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen, en in het bijzonder Wolfsburg - Lille op woensdag 8 december om 21 uur op de kanalen van Pickx+ Sports, beschikbaar in de optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top