Kampioen worden met de Bulls van Jordan, de titel veroveren met de Spurs van Greg Popovich, om uiteindelijk de Warriors-dynastie naar drie NBA-titels op vier jaar tijd te leiden: dat is kort samengevat de ongelooflijke sportcarrière van Steve Kerr, wiens vader in Libanon werd vermoord.

Het leven van Steve Kerr is er één vol drama, maar ook vreugde, en heeft een man gevormd die door iedereen wordt gerespecteerd en erkend als een van de beste coaches aller tijden in de NBA. Maar misschien weten de jongere spelers niet dat Kerr, voordat hij als coach hoge toppen scheerde, ook al een zeer solide carrière als speler achter de rug had.

Hij is geboren in Libanon en is de zoon van Maclim Kerr, destijds voorzitter van de Amerikaanse Universiteit van Beiroet. Steve bracht er zijn jeugd door vooraleer hij in Californië ging studeren. Toen hij 18 jaar oud was, in 1984, werd zijn vader op enkele meters van zijn kantoor aan de universiteit in Beiroet door twee leden van de Hezbollah in het hoofd geschoten. Een onnoemelijke tragedie voor Steve en zijn familie.

Karakter en zelfbeheersing

Vier jaar later keken de Arizona Wildcats van Steve Kerr hun buurman Arizona State in de ogen. Tijdens de opwarming scaneerden enkele Sun Devils-fans: “Where’s your dad?” (“Waar is je vader?”). De tranen liepen over het gezicht van de jonge point guard, maar hij bleef kalm en reageerde op het veld, met liefst 22 punten vanop driepuntsafstand. Waar velen in woede zouden zijn uitgebarsten, bewaarde Steve Kerr zijn kalmte en handelde hij: tekenend voor zijn persoonlijkheid.

Kerr is een zeer discreet persoon, die met zijn relatief frêle postuur niet meteen de indruk van een groots basketbalspeler wekt… en toch. Na een moeizame start in de  hoogste klasse kwam hij in 1993 bij de Chicago Bulls terecht, als deel van het dream team naast Michael Jordan. De twee mannen kwamen zelfs tot een gevecht tijdens een trainingssessie. Hij moest ook Dennis Rodman begeleiden in zijn moeilijke momenten, en het was Kerr die Rodman weer op het rechte pad bracht.

Het ene record na het andere

Na drie titels bij de Bulls en een record van 72 overwinningen in één seizoen, kwam hij in 1998 bij de Spurs  terecht en daar voegde hij twee titels toe aan zijn palmares. Kerr speelde er in het team van coachlegende Greg Popovich. Hij ging in 2003 met spelerspensioen.

Daarna werd de voormalige basketter sportconsultant en vervolgens, in 2014, coach van de Golden State Warriors. Hij boekte bij de Warriors meteen grote successen en werd nog maar de tweede debuutcoach in de NBA-geschiedenis die een titel behaalde. De Warriors, met name dankzij een explosieve Stephen Curry, stelden bovendien het record van de Bulls scherp met liefst 73 overwinningen in één seizoen.

Wie beter dan Greg Popovich om de loftrompet op te steken Steve Kerr, toen hij hem als tegenstander op de bank aantrof: “Er bestond wat mij betreft geen twijfel over. Er zijn altijd jongens in je team waarvan je de indruk hebt dat ze het spel goed aanvoelen. Steve is een natuurlijke leider die goed communiceert en een bovengemiddelde intelligentie heeft. Hij houdt van het leven en kan met iedereen opschieten. Hij voelt zich prettig bij wat hij doet en zit goed in zijn vel. Hij weet ook hoe hij de draak moet steken met zichzelf, wat een leuke eigenschap is.”

Volg de NBA het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie Pickx Sports.

Dit weekend op Eleven Sports:

Zondag 5 december:

  • Cleveland Cavaliers - Utah Jazz vanaf 21.30 uur op Eleven Sports