‘Good Will Hunting’: een uit de hand gelopen schoolproject

In 1997 kwam ‘Good Will Hunting’ uit, een Amerikaans psychologisch drama dat iedereen in vervoering wist te brengen. De film werd geschreven door Matt Damon en Ben Affleck, en lanceerde hun sindsdien erg succesvolle carrières. Maar wist je dat ‘Good Will Hunting’ eigenlijk een uit de hand gelopen schoolproject was?

‘Good Will Hunting’ werd uitgebracht in 1997 en heeft van Matt Damon en Ben Affleck echte wereldsterren gemaakt. Damon en Affleck waren tot dan namelijk nog geen grote namen in de filmwereld, maar het schrijven van en meespelen in deze topfilm bracht daar verandering in. Ze kregen er zelfs een Oscar voor Beste Film voor. En dat is niet alles, want in de film kan je ook een van Robin Williams’ meest memorabele acteerprestaties zien, waar hij op zijn beurt de Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol voor kreeg.

De film vertelt het verhaal van de 20-jarige jeugddelinquent Will Hunting (Matt Damon), die een job heeft als conciërge in het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij lijkt een gewone jongeman, maar niemand weet dat Will eigenlijk een waar wiskundig genie is. Wanneer hij een ingewikkeld wiskundig probleem oplost, wordt hij ontdekt door professor Gerald Lambeau (Stellan Skarsgard). Die laatste ontfermt zich over Will en belooft een goed woordje voor hem te doen bij het gerecht, zolang hij in therapie gaat bij Sean Maguire (Robin Williams).

Niet geslaagd voor de les

Damon, die ondertussen 51 is, onthulde jaren na de release van de film dat hij het eerste opzet van de film bedacht als student toen hij op Harvard University zat. "Er was een les toneelschrijven en het hoogtepunt daarvan was het schrijven van een eenakter, maar ik begon gewoon een film te schrijven. Dus gaf ik de professor aan het eind van het semester een document van zo'n veertig pagina's en zei: 'Kijk, ik ben misschien niet geslaagd voor uw les, maar het is de eerste akte van iets groters.'"

Affleck voegde eraan toe dat ze samen op het idee kwamen van de briljante jongen en zijn vrienden, die zo’n slechte invloed op hem hadden, dat hij problemen kreeg met het gerecht. “We improviseerden en dronken een heleboel bier en namen al onze ideeën op met een bandrecorder”, vervolgt Affleck. “In die tijd stelden we ons voor dat de professor en de psychiater Morgan Freeman en Robert De Niro zouden zijn, dus imiteerden we hen op de bandjes. Het was een beetje hopeloos naïef en waarschijnlijk erg gênant (lacht)."

Vandaag is het ongelooflijk om te bedenken dat ‘Good Will Hunting’ ooit begon als een toevallig universiteitsproject. Maar meer dan twee decennia later is de film nog steeds even succesvol en mooi!

‘Good Will Hunting’ is nu/vanaf (datum) beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Films

Bekijk alles
Top