Artiest van de week: Ysmé brengt hiphop met een scheut theater

Muziek | Onze Artiest van de week is vandaag de Brusselse rapster en zangeres Ysmé, die met haar gevatte teksten een rijzende ster is in de Belgische wereld van urban muziek. Ze speelde haar allereerste concert net voor de cultuurwereld op slot ging en werd nu al laureaat van een van de meest prestigieuze muziekwedstrijden van ons land.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ysmé is de artiestennaam van de 26-jarige tweetalige Brusselse Marie Van Puyvelde. Sinds de zomer van 2019 brengt ze onder die naam eigenzinnige rapmuziek uit. Het eerste nummer dat ze op de sociale media losliet, was ‘A Show’, waarin ze afwisselend in het Engels, Frans en Nederlands zingt en rapt. Aan haar vermogen om de drie talen in elkaar te verweven, was meteen duidelijk dat we met een taalvirtuoos te maken hebben die er niet voor terugdeinst om wat te experimenteren.

Op 28 februari 2020 speelde Ysmé voor het eerst een live optreden, net voor de gezondheidscrisis onze cultuurwereld stokken in de wielen stak. Daar liet Ysmé zich echter niet door tegenhouden, want sindsdien bouwde ze steeds verder aan nieuwe singles en intrigerende en kleurrijke videoclips waarmee ze gestaag een publiek uitbouwde.

In april lanceerde ze de videoclip waar ze naar eigen zeggen lang op had gezwoegd: ‘Orange Juice’. Het catchy hiphop/r&b-nummer heeft ietwat bevreemdende en donkere beat die, gepaard met de dubbelzinnige Engelstalige teksten over appelsienen, citroenen en meloenen, de luisteraar niet op zijn gemak stelt, maar uitdaagt. Dat doet ook de video, waarin Ysmé in een kleurrijke wereld vol fruit en flashy make-up afwisselend zwoele en staalharde blikken in de camera werpt. Dat ze plezier beleeft aan haar muziek, is duidelijk.

In september liet ze nog een nieuwe single op de wereld los, het nummer ‘Elekid’. Opnieuw creëerde ze een beat met donkere synths. Door afwisselend hard en agressief te rappen en dan weer zacht en zweverig te zingen, speelt ze met contrasten en houdt ze de luisteraars op hun hoede.

Hele lichaam

Met die eclectische mix schopte Ysmé het tot een van de laureaten van Sound Track, een van de grootste muziekwedstrijden voor opkomend talent in België. Daar vond ze alvast één fan die haar wel eens vooruit zou kunnen helpen in haar muzikale carrière. Tsar B, ofwel zangeres Justine Bourgeus, tipte haar als mogelijke winnaar. Op zondag 19 december gaf ze haar finale-optreden in Brussel, waar ze het podium deelde met aanstormend talent als ADJA, OHNA, Indigo Mango, KAU trio. en Mek’dr’dr. Ze werd uiteindelijk als een van de laureaten uitgeroepen.

In de rondes van Sound Track viel de toeschouwers op dat Ysmé graag haar teksten uitbeeldt met haar hele lichaam. Dat theatrale aspect van haar performance is geen toeval, want naast muzikante is Marie Van Puyvelde ook theatermaakster en actrice. Ze acteerde met theatergezelschap Ontroerend Goed in de voorstelling ‘£¥€$’ – wat je kan lezen als ‘lies’ of als ‘eyes’ – een experimenteel theaterstuk over geld. Die voorstelling ging de wereld rond en werd onder andere vertoond op het festival van Avignon, een van de belangrijkste internationale kunstfestivals in Europa.

Meer van deze reeks? Bekijk dan hier de vorige Artiest van de week: Doria D!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top