Doria D, de Belgische muziekrevelatie met een veelbelovende toekomst

Hoor je het in Keulen donderen bij de naam Doria D? Onmogelijk! Op haar 21ste bombardeerde de jonge liedjesschrijfster Doria D zich tot het nieuwste fenomeen in de Belgische muziekscene. Haar eerste song ‘Dépendance’ nam een hoge vlucht dankzij TikTok en de streamingplatformen. De song werd het voorbije jaar ook enkele weken grijsgedraaid op de radio.

Elf weken lang kampeerde de creatie van Doria D in de top tien van meest beluisterde hits in Franstalig België. Het visitekaartje van Doria D vergaarde daarbovenop zo’n 6 miljoen luisterbeurten op streamingplatformen allerhande en meer dan één miljoen views op YouTube. Een blitzstart dus voor de jonge artieste uit Louvain-la-Neuve, die enkele maanden geleden nog een nobele onbekende was. Haar ster rijst ook buiten de Belgische landsgrenzen, want ze was ook te horen in Frankrijk op NRJ, Virgin Radio en Fun Radio. Ze is dus goed op weg om de Angèle van morgen te worden, in haar eigen genre.

Rijzende ster

De ritmische popballad ‘Dépendance’ bezingt de liefde als een drug. Doria D zingt over een toxische liefde: “T’es comme une drogue tu le sais, tu me dérobes je cède.” In januari 2021 post ze één van haar eerste video’s op TikTok, waarin ze vertelt dat de “liefde soms pijn doet” en uitlegt hoe ze haar toekomstige hit schreef. En tot haar eigen stomme verbazing rijst haar ster razendsnel op het platform: in een mum van tijd verzamelt ze meer dan 1,8 miljoen views op het sociale medium.


Doria D, nom de plume van Doria Dupont, is al van kindsbeen af ondergedompeld in een muziekbad. Haar grootmoeder wakkerde de liefde voor zang aan bij haar toen ze vroeg om haar gezelschap te houden tijdens muzikale animatie-activiteiten in het rusthuis. Ze leert vervolgens gitaar spelen en liedjes schrijven. Haar voornaamste invloeden zijn Billie Eilish, Lana Del Rey en artiesten uit de Franstalige rapscene, zoals Nekfeu en Lomepal. Ze vermengt melancholische teksten, die ze put uit haar eigen levenservaringen, met ritmische melodieën.

Wanneer ze niet aan het componeren is, werkt Doria D aan covers – die ze altijd een persoonlijke toets meegeeft. Voor haar tweede single stak ze ‘Jeune et con’, een oorwurm van Saez uit de jaren 2000, in een nieuw jasje. De cover diende als aankondiging voor haar eerste EP, bestaande uit vijf songs. Afgelopen zomer stond Doria D op de grootste Belgische festivals. Een veelbelovend debuut dat het beste doet verhopen voor de toekomst. Doria D: een Belgische vedette in spe.

Muziek

Bekijk alles
Top