Vinicius Souza: van Maracana in Rio naar Achter de Kazerne in Mechelen

Een van de aangename verrassingen dit seizoen in de Jupiler Pro League is KV Mechelen. De Mechelaars, momenteel vierde in de stand, willen op speeldag 17 hun positieve lijn graag doortrekken tegen Racing Genk. Een van de sterkhouders dit seizoen is Vinicius Souza.

Soms vraag je je wel eens af hoe een bepaalde speler ooit op onze grasvelden is terecht gekomen. Die vraag mag je absoluut stellen voor de Braziliaan Vinicius Souza. De intussen 22-jarige middenvelder toont wekelijks zijn potentieel Achter de Kazerne in Mechelen. Dit terwijl hij op zijn klein CV reeds een titel in Brazilië en zelfs een Copa Libertadores heeft staan. Het Zuid-Amerikaanse equivalent van onze Champions League won hij in 2019 met Flamengo, door in de finale het Argentijnse River Plate te kloppen. 

“De Copa Libertadores winnen was een jongensdroom die uitkwam”, liet hij ooit weten aan ESPN. “Ik herinner me nog met moeite het tweede doelpunt. Want voor ik het wist, stonden we te schreeuwen en te juichen met de fans aan de hekken rond het veld. Het feest daarna in Rio de Janeiro, waar miljoenen mensen de straat op kwamen, is om nooit te vergeten.”  

Gekneed door Jorge Jesus

Kort nadien mocht Vinicius Souza ook de titel vieren met Flamengo. Al kwam hij daar op een aparte manier achter. “We zaten met vier in een Uber toen we plots te horen kregen dat we tevens ook kampioen van Brazilië waren. We vernamen het via de radio en begonnen meteen te vieren in de taxi.”

Flamengo pakte deze legendarische dubbel onder de vleugels van de Portugees Jorge Jesus. Hij wist mede Vinicius Souza te kneden tot de speler die hij vandaag is. “Ik heb afgezien onder die man. Maar ik wist dat het voor mijn eigen bestwil was. Ik leerde onder meer spelen zonder de bal, iets wat me enorm heeft geholpen toen ik naar Europa trok. Jorge Jesus is als een vader voor mij. Zijn coachingstijl was en is uniek. Hij is iemand naar waar ik opkijk. Hij is een grote meneer.” 

Met het zicht op Manchester

Zijn prestaties trokken de aandacht van de City Football Group, het hele concern achter clubs zoals Manchester City en alle satellietclubs daaromtrent. Eentje daarvan is de Belgische tweedeklasser Lommel SK, dat de krachtige verdedigende middenvelder tot zijn beschikking kreeg. Met Lommel speelde hij vorig seizoen een sterk jaar en kreeg hij 17 keer een basisplaats. De Limburgers finishten mede dankzij hem op een derde plaats. 

Snel werd duidelijk dat Vinicius Souza het niveau in 1B zou overstijgen, met als gevolg dat het meteen tijd werd voor een stapje hoger. Dit seizoen vertoeft hij op huurbasis in de kern van eersteklasser KV Mechelen. Maar als het van de Braziliaan afhangt, wordt Achter de Kazerne niet zijn eindstation. Vinicius Souza droomt van Manchester. “God zal me daar wel naartoe loodsen”, liet hij daarover verstaan.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de partij KV Mechelen tegen Racing Genk op zondag 5 december om 21 uur, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top