Wanneer verdwijnt de ruis op de communicatielijn tussen Ruud Vormer en Philippe Clement?

Tegen Mechelen werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald. In de immens belangrijke wedstrijd tegen Leipzig in de Champions League vertoefde hij 90 minuten op de bank. Maar Ruud Vormer zou Ruud Vormer niet zijn als hij niet met zijn voeten antwoordde zoals tegen Genk in de competitie. Wanneer komt het opnieuw goed tussen de Nederlander en coach Philippe Clement?

Sinds dit seizoen is de status van Club Brugge-aanvoerder Ruud Vormer enigszins veranderd. Alles begon in de eerste match van de Champions League-campagne, toen Brugge stuntte met een 1-1-gelijkspel tegen PSG. In die wedstrijd was er geen spoor te bekennen van Vormer op het veld. Clement hield hem op de bank, net als de volle 80 minuten in de 1-2-winst op Leipzig de speeldag daarop. 

En recent ging het opnieuw de verkeerde kant uit voor de 33-jarige middenvelder. Tegen KV Mechelen liet Clement zijn kapitein in de kleedkamer tijdens de rust. Thuis tegen Leipzig, waar Club Brugge een 0-5-pandoering kreeg, bleef Vormer andermaal 90 minuten gekluisterd op de bank. Tegen Genk was het van hetzelfde laken en broek. Amper 18 minuten voor affluiten werd de Nederlander in de ploeg gedropt. 

Vormer to the rescue

Maar ondanks zijn invallersstatuut zorgde Vormer voor het nodige vuurwerk. De ommekeer - Brugge stond 2-1 achter met een man minder - kwam er mede dankzij hem. Zo luidde hij met een pre-assist de 2-2-gelijkmaker van Noa Lang in en werd hij helemaal de matchwinnaar door de perfecte pass te geven aan Federico Ricca, die voor de 2-3 winst zorgde.

Vormer to the rescue dus. Het deed de discussiemolen over diens status nog eens extra toeren draaien. Hugo Broos, die ooit zelf bij Club Brugge speelde en coachte, vindt dat huidig trainer Clement gevaarlijke spelletjes aan het spelen is. “Dit doe je niet met je aanvoerder, de man die voorop in de strijd gaat. Het kan de relatie tussen Vormer en Clement serieus in gevaar brengen”, liet hij verstaan aan Het Laatste Nieuws.

“Verhaaltjes mogen stoppen”

Voor anderen is dit dan weer een storm in een glas water. “Vormer en Clement zullen elkaar nu geen kussen geven, maar ik zou het niet op de spits drijven”, luidt het bij Georges Leekens. “Het is niet omdat Vormer nu op de bank zit en het daar niet mee eens is, dat Clement geen respect heeft voor Vormer. Beide heren zijn intelligent en weten dat ze dit niet persoonlijk moeten gaan spelen.”

Ook Clement zelf kwam in zijn persconferentie nog terug op Vormer. “Ruud zal altijd onze aanvoerder zijn. Er is een heel duidelijk gesprek geweest, met mij, Ruud en het bestuur”, vertelde Clement. “Daarin is gezegd dat hij niet elke wedstrijd zou spelen dit seizoen, maar dat hij wel altijd onze kapitein zou zijn. Het gaat maar om één zaak: als je op het veld staat, moet je je clubkleuren en je team verdedigen. Dat is vandaag gebeurd. Dus die verhaaltjes mogen vanaf nu stoppen”, besloot de coach van Club Brugge.

Minder matchen dus voor Vormer. Ligt daar de communicatiefout? Want misschien interpreteerde Vormer dit als “rust in minder belangrijke matchen”. Hoe dan ook, Club Brugge zal voor de rest van het seizoen nog steeds de nodige hulp kunnen gebruiken van Vormer. Te beginnen op zaterdag 4 december tegen Seraing.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de partij van Club Brugge tegen Seraing op zaterdag 4 december om 20u45, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Jupiler Pro League

Bekijk alles
Top