New York rockt vanavond op het ritme van een goede ouderwetse derbywedstrijd tussen de Nets en de Knicks. Aangezien het de Knicks in het begin van het seizoen aan consistentie ontbrak, kon coach Tom Thibodeau niet anders dan een knoop doorhakken.
Maandagavond deed een nieuwsbericht veel stof opwaaien in het kleine wereldje van de NBA: Kemba Walker werd door Tom Thibodeau en zijn staf uitgesloten van de kern van de Knicks. Er was verbazing alom, want hebben het nog steeds over een viervoudige All-star-speler die de afgelopen vijf seizoenen hoge ogen heeft gegooid en die in New York het goede seizoen van vorig jaar had moeten bevestigen.

Nadat hij deze zomer aankwam bij de Knicks, met een weerbarstige knie, was Walker voorbestemd om een geweldig seizoen te hebben in New York, aangezien hij werd geboren in de Bronx. Maar de droom veranderde al gauw in een nachtmerrie voor de 31-jarige point guard omdat hij een gebrek aan impact heeft in een onregelmatig team dat na een maand competitie een record van elf overwinningen tegenover negen verliezen maakt.

Het belang van de verdediging

Wat coach Tom Thibodeau beroemd en berucht maakt, is zijn verdedigende, ruwe en solide spel. Dit is een van de redenen waarom de Knicks vorig jaar een onverwacht seizoen hadden met een playoff-optreden. En als je de cijfers nader bekijkt, begrijp je misschien beter waarom Kemba Walker uit de rotatie is gehaald.

Journalist Fred Katz deed het werk om tot deze conclusie te komen in een tweet: "De Knicks hebben de beste verdediging in de competitie als Kemba op de bank zit (99 defensieve rating) en de slechtste als hij speelt (116.3 defensieve rating). Ze zijn het 27e team dat aanvalt als hij speelt, en de 9e als hij er niet is." Deze cijfers zullen ongetwijfeld pijnlijk zijn voor Walker, die teleurstelt met gemiddelden van 11,7 punten, 2,6 rebounds en 3,1 assists.

Regelmaat vinden

Deze plotse beslissing kan mogelijk dienen als een finale waarschuwing voor een door blessures geplaagde Walker, die hopelijk in de toekomst sterker terugkomt. Gezamenlijk hebben de Knicks een gemiddelde start gekend, worstelend om goede prestaties te combineren met overwinningen.

Het succes van zondag tegen het team van Trae Young was vooral te danken aan een indrukwekkende verdediging laat in de wedstrijd, met de Hawks die vijf minuten lang niet scoorden. Dit is het recept voor succes voor de Knicks, die misschien een tweede succes kunnen boeken in een wedstrijd die hun seizoen positief zou kunnen beïnvloeden. Afspraak vanavond in het Barclays Center met hopelijk een spetterende wedstrijd.

Volg de NBA-wedstrijden het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. 

Deze week op Eleven Sports:

Woensdag 1 december
  • Brooklyn Nets - New York Knicks vanaf 1u30 op Eleven Sports 2
Zaterdag 4 december
  • LA Lakers - LA Clippers vanaf 4u op Eleven Sports 2
Zondag 5 december
  • Cleveland Cavaliers - Utah Jazz vanaf 21u30 op Eleven Sports 2