Kan Borussia Dortmund de leidersplaats in de Bundesliga afsnoepen van Bayern?

Sport | In Duitsland zit de neutrale voetbalsupporter reikhalzend uit te kijken naar speeldag 14 in de Bundesliga. Dan kruisen namelijk Bayern München en Borussia Dortmund de degens. Dortmund staat als nummer twee amper één puntje achter op Bayern en kan mits een zege leider worden in de Bundesliga.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was de voorbije twee maanden wat zoeken voor Dortmund. Sensatiespits Erling Braut Haaland lag namelijk enige tijd in de lappenmand. Eerst door spierproblemen, nadien sukkelde hij met een heupblessure. Het maakte dat Dortmund in de voorbije acht competitieduels Haaland maar twee keer kon inzetten. Ook in de Champions League tegen Ajax en twee keer tegen Sporting CP moest Haaland toekijken vanuit de tribune. En zonder Haaland verloor Noorwegen in de WK-kwalificaties de beslissende wedstrijd in Nederland met 2-0. Noorwegen gaat daardoor niet naar het WK van volgend jaar in Qatar.

Maar afgelopen weekend maakte hij zijn rentree in de topper tegen Wolfsburg. Haaland viel namelijk een dik kwartier voor affluiten in en deed zowaar meteen de netten trillen. De Noor legde de 1-3-eindstand vast. Voor de nog altijd maar 21-jarige Haaland was het zijn 50ste doelpunt in evenveel Bundesligamatchen. Niemand wist hem dat ooit voor te doen en al zeker niet op die jonge leeftijd. 

Haaland, die recent nog op een elfde plaats eindigde in de verkiezing van de Gouden Bal, lijkt zo helemaal klaar voor het toptreffen met Bayern München. 

Minder glans in Beieren

Het verschil tussen Dortmund en Bayern telt amper één puntje. Wint Dortmund de topper in eigen huis, pakt geel-zwart de leidersplaats over van Bayern. Bij winst van de Rekordmeister slaagt de topclub uit Beieren een eerste kloofje dit seizoen met zijn eerste achtervolger. 

Bayern boekte dit seizoen reeds enkele opmerkelijke zeges. Zo werd er met 7-0 gewonnen van Bochum en smeerde het Leverkusen een 1-5-nederlaag aan. Maar de voorbije weken boekte Bayern zijn zeges met een tikkeltje minder glans. Zowel tegen Freiburg en Bielefeld in de competitie en Dinamo Kiev in de Champions League werd met het kleinste verschil gewonnen. Tussendoor werd er zelfs verloren tegen Augsburg

Tegen het bescheiden Bielefeld werd er vorig weekend met “maar” 1-0 gewonnen . Thomas Müller, Kingsley Coman, Serge Gnabry en zelfs Robert Lewandowski vonden het doel niet. Of ze botsten op Bielefeld-keeper Stefan Ortega. Die laatste moest zich toch één keer omdraaien. Leroy Sané vond in minuut 71 wel de weg naar de goal. 

Record en rel 

Glans of geen glans, de 1-0-zege van Bayern tegen Bielefeld werd er eentje met een historisch kantje aan. De goal van Sané was namelijk de 102de competitiegoal van Bayern in het kalenderjaar 2021. Niemand deed het Bayern ooit voor. In 1977 was het Keulen dat het record aanscherpte met 101 stuks. En de kans dat Bayern zijn record zal uitbreiden, is best groot. Na Dortmund volgen in december nog duels tegen Mainz, Stuttgart en Wolfsburg. 

Bayern boekte zijn zege tegen Bielefeld zonder Joshua Kimmich. De middenvelder ontbrak wegens een coronabesmetting en zal er ook tegen Dortmund niet bij zijn. Kimmich zorgt al enige tijd voor ophef in het Duitse voetbal. Zo wil hij zich bewust niet inenten met het coronavaccin, waardoor er stemmen opgaan om vaccinweigeraars hun salaris in te houden wanneer ze in quarantaine zitten of besmet zijn. 

De coronasoap dreigt Bayern wel in de problemen te brengen, want door alle besmettingen en quarantainemaatregelen flirt het met een personeelstekort.

Volg de Bundesliga het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar tv-optie Pickx Sports van Proximus. De topper tussen Dortmund en Bayern kan je zaterdag 4 december live vanaf 18u30 volgen op Eleven Sports 1.

Programma speeldag 14 in de Bundesliga op Eleven Sports:

Vrijdag 3 december

Zaterdag 4 december

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top