Frankrijk wil dan toch een akkoord tussen de Europese Unie (EU) en Groot-Brittannië over een oplossing voor de migrantencrisis aan het Kanaal. Het akkoord moet leiden tot een taakverdeling tussen Groot-Brittannië en de andere landen aan het Kanaal, zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin na overleg met president Emmanuel Macron vandaag in Parijs.
Parijs wil dat Groot-Brittannië ook werk maakt van legale migratieroutes, omdat de Britten tot dusver hun deel asielzoekers niet zouden opgenomen hebben. De Franse premier Jean Castex zal zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson morgen een dergelijk akkoord voorschotelen, zei Darmanin.

Het Franse voorstel komt er na een crisisconferentie over migratie via het Kanaal, waarna scherpere maatregelen tegen mensensmokkelaars werden aangekondigd. Enkele dagen geleden stierven er in het Kanaal 27 mensen op weg naar Groot-Brittannië, nadat hun boot was gekanteld. Frankrijk annuleerde de uitnodiging van Groot-Brittannië voor de ontmoeting met de andere EU-landen, waaronder België, nadat premier Johnson een akkoord had geëist met Frankrijk voor de terugname van migranten. Darmanin zei dat het Franse tegenvoorstel nodig is omdat in het brexit-akkoord de vluchtelingenkwestie niet geregeld is.

Darmanin kondigde vandaag overigens ook aan dat het aantal politiemannen en gendarmes "verdubbeld" wordt in de strijd tegen clandestiene immigratie. Er komen ook regionale antennes om de internationale smokkelnetwerken te ontmantelen.