De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie zouden in de loop van de komende dagen een videoconferentie houden om de reactie op de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus te coördineren, zo is uit goede bron vernomen.
De zeer besmettelijke omikronvariant is tot dusver al bij minstens 35 mensen vastgesteld in de EU. De De lidstaten pleegden vandaag in het kader van het zogenaamde IPCR-mechanisme overleg over de situatie. Intussen bereidt de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel ook een mogelijke videoconferentie van de staatshoofden en regeringsleiders voor om de aanpak op het hoogste niveau te coördineren.

De verspreiding van de variant doet steeds meer lidstaten overwegen om bijkomende reisbeperkingen op te leggen. Zo zou Portugal van plan zijn om ook van gevaccineerde reizigers uit andere lidstaten een negatieve test te vragen. "We hebben een aanmelding ontvangen van nieuwe reismaatregelen die Portugal vanaf 1 december wil introduceren. We gaan de informatie zorgvuldig analyseren", reageerde een woordvoerder van de Commissie deze middag.

De zegsman herinnerde eraan dat de lidstaten in principe zouden moeten afzien van bijkomende reisbeperkingen voor houders van het Europees digitaal coronacertificaat. Indien ze dat toch wensen te doen, dan zouden ze de Commissie en de andere lidstaten 48 uur op voorhand op de hoogte moeten brengen. "Het blijft belangrijk dat de lidstaten vasthouden aan een gecoördineerde aanpak om veilig en vrij reizen in de EU te verzekeren", voegde hij toe.